
En dadelstang (eller tre) er fast inventar i vores fryser. Den har en fyldig chokoladesmag med en snert af lakrids.
Jeg har i mange år lavet dadelkugler, men så tænkte jeg, 'hvorfor ikke lave en dadelstang'? Jeg sparer tid og det er super nemt lige at nappe den ud og skære en enkelt skive til min aftenkaffe, hvorefter den ryger retur i fryseren.
På grund af sukkerindholdet kan man sagtens skære en skive, selvom den er frossen.
Jeg er lakridselsker, så jeg putter en smule lakridspulver i min dadelmasse. Blot en smule, så der kommer en lille undertone af lakrids. I virkeligheden fremmer lakridspulveret bare den fyldige chokoladesmag – tænk bare på Bülow Lakrids, hvor chokolade og lakrids bliver blandet i stor stil.
Og så er der chilipulver! Hvad? tænker du nok... Men den er god nok. For en smule chili giver dybde til smagen. Faktisk gælder det her lille fif til al madlavning. En lille snert chili giver dybde i smagen - prøv selv.
Tilbage til dadelstangen eller dadelstængerne, for du kan lige så godt lave flere, når du nu går i gang. Det vil du ikke fortryde.
Her kommer min variation af opskriften på dadelkugler, dadelstang eller det 'sunde slik', som det hedder her i huset.
For tips til, hvordan du kan lave dadelkugler med spiseligt guldstøv – se længere nede på siden.
En smule chili gør underværker. Det er ikke meningen, at du skal få følelsen af chili (brænde), når du spiser en skive dadelstang. En smule chili giver blot mere dybde til smagen. Faktisk gælder det her lille fif al madlavning. En lille snert chili giver dybde i smagen - prøv selv.

Jeg laver altid tredobbelt portion, som kan opbevares i fryseren.

I løbet af året laver jeg altid dadelstang og ikke dadelkugler. Men til jul synes jeg, det er fint at lave kugler med pyntet med spiseligt guldstøv.
Følg opskriften på dadelstang.
Det kræver en kraftig blender at blende mandler og dernæst de øvrige ingredienser sammen med mandlerne. Da jeg tidligere havde en mindre kraftig blender, kørte jeg først mandlerne alene, og dernæst sammen med de øvrige ingredienser. Hvis blenderen kørte fast, tog jeg massen ud og hakkede den manuelt. Det gør ikke noget, hvis der er lidt struktur eller nøddestykker tilbage.
Hvis massen er for blød at arbejde med, kan du sætte den på køl i en times tid før du fortsætter. Jeg plejer at rulle lange, tynde pølser, som jeg skærer i passende små stykker, klar til at blive rullet mellem håndfladerne. Jeg laver kun de kugler, som jeg skal bruge til en given lejlighed. Resten af massen rulles til en 'stang' og opbevares i fryseren. Som nævnt tidligere, kan du skære de skiver, du skal bruge (spise), og sætte stangen tilbage i fryseren igen, klar til næste gang.
Rul dem og læg dem i et enkelt lag på madpapir i en beholder. Sæt dem på frys i et par timer eller til dagen efter. Når de er frosne, tag en plastikpose og put dem i sammen med en lille teskefuld spiseligt guldstøv. Sørg for at samle posen i toppen, så der er lidt luft fanget sammen med kuglerne. Når du ryster posen, hjælper luften med at få guldstøvet til at flyve rundt og lægge sig jævnt over kuglerne. Ryst så hver kugle bliver dækket fint. De holder fint deres form, da de er frosne.
Nu har du de smukkeste guld dadelkugler, som du kan opbevare på frys, indtil du skal servere dem. De skal ikke tøs op før servering.

Hej
Kunne man evt. tilsætte cacaosmør for at stivne rullen lidt?
Hej Lene 🙂
Tak for din besked. Oplever du, at den bliver for blød? Blot den har en konsistens, så du kan rulle en stang, så er det perfekt. Jeg har ingen erfaring med at tilsætte kakaosmør, men vil umiddelbart mene, at det blot vil konsistensen blødere? Hvis du vil stive den lidt af, kan du evt. tilsætte lidt mere kakaopulver?