Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 599 kr.
MobilePay og EAN betaling
Dadelstang, nemmere end dadelkugler

Dadelstang, nemmere end dadelkugler

Dadelstang – en nem løsning.

En dadelstang (eller tre) er fast inventar i vores fryser. Den har en fyldig chokoladesmag med en snert af lakrids.

Jeg har i mange år lavet dadelkugler, men så tænkte jeg, 'hvorfor ikke lave en dadelstang'? Jeg sparer tid og det er super nemt lige at nappe den ud og skære en enkelt skive til min aftenkaffe, hvorefter den ryger retur i fryseren.

På grund af sukkerindholdet kan man sagtens skære en skive, selvom den er frossen.

Jeg er lakridselsker, så jeg putter en smule lakridspulver i min dadelmasse. Blot en smule, så der kommer en lille undertone af lakrids. I virkeligheden fremmer lakridspulveret bare den fyldige chokoladesmag – tænk bare på Bülow Lakrids, hvor chokolade og lakrids bliver blandet i stor stil.

Og så er der chilipulver! Hvad? tænker du nok... Men den er god nok. For en smule chili giver dybde til smagen. Faktisk gælder det her lille fif til al madlavning. En lille snert chili giver dybde i smagen - prøv selv.

Tilbage til dadelstangen eller dadelstængerne, for du kan lige så godt lave flere, når du nu går i gang. Det vil du ikke fortryde.

Her kommer min variation af opskriften på dadelkugler, dadelstang eller det 'sunde slik', som det hedder her i huset.

Dadelkugler i guld til jul

For tips til, hvordan du kan lave dadelkugler med spiseligt guldstøv – se længere nede på siden.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser til en stang / pølse,
Dadelstang, nemmere end dadelkugler

300 g dadelmasse (dadler, som du har udstenet) - gerne typen 'Medjool'
100 g mandler
2 spsk god kakao, usødet
1 tsk lakridspulver
1/2 tsk vaniljesukker
1 knsp chilipulver / cayennepeber
1/8 tsk salt
4-5 spsk kokosmel (til at rulle dadelmassen i)
 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Start med at blende mandlerne og de tørre ingredienser (kakao, lakridspulver, vanillesukker, chili og salt).
  2. Dadlerne udstenes og hakkes groft.
  3. Tilsæt først halvdelen af dadlerne til de øvrige ingredienser og blend. Tilsæt dernæst resten af dadlerne og blend igen, til massen 'samler sig'.
  4. Drys kokosmelet ud på bordet og tril dadelmassen til en pølse heri. Tril indtil dadelstangen har en diameter som en 20 krone.
  5. Pak dadelstangen ind i madlavningspapir og læg den i fryseren – og glæd dig.

Tip til opskriften:

  • Jeg laver altid tredobbelt portion. Det kræver dog en kraftig blender. Hvis du ikke har sådan en, må du lave en portion af gangen.
  • Vær opmærksom på at købe friske dadler eller Medjool dadler, som er velegnet til dadelkugler / dadelstang. Hvis du køber tørrede dadler er det en god ide at udbløde dem lidt først.
  • Hos min grønthandler kan man købe en udstenet dadelmasse klar til brug. Bare et lille tip, hvis du gerne vil slippe for at udstene dadlerne. Desværre er den ikke økologisk, så hvis du ser økologisk dadelmasse et sted, så må du gerne give mig besked.
  • Vær ommærksom på, at du skal bruge en kraftig blender, hvis du skal lave dobbeltportion. Selv en enkelt portion kan være en udfordring for nogle blendere. For at lette processen, så følg ovenstående fremgangsmåde, hvor du starter med at blende mandler og de tørre ingredienser.
  • Jeg vil anbefale dig, at bruge en god kvalitetskakao. Det er prikken over i'et.

Lidt chili gør underværker

En smule chili gør underværker. Det er ikke meningen, at du skal få følelsen af chili (brænde), når du spiser en skive dadelstang. En smule chili giver blot mere dybde til smagen. Faktisk gælder det her lille fif al madlavning. En lille snert chili giver dybde i smagen - prøv selv.

Chili til dadelstang

Dadelstang x 3

Jeg laver altid tredobbelt portion, som kan opbevares i fryseren.

dadelstang

 

Dadelkugler til jul

I løbet af året laver jeg altid dadelstang og ikke dadelkugler. Men til jul synes jeg, det er fint at lave kugler med pyntet med spiseligt guldstøv.

Sådan laver du guld dadelkugler:

Følg opskriften på dadelstang.

Det kræver en kraftig blender at blende mandler og dernæst de øvrige ingredienser sammen med mandlerne. Da jeg tidligere havde en mindre kraftig blender, kørte jeg først mandlerne alene, og dernæst sammen med de øvrige ingredienser. Hvis blenderen kørte fast, tog jeg massen ud og hakkede den manuelt. Det gør ikke noget, hvis der er lidt struktur eller nøddestykker tilbage.

Før du ruller dadelkuglerne:

Hvis massen er for blød at arbejde med, kan du sætte den på køl i en times tid før du fortsætter. Jeg plejer at rulle lange, tynde pølser, som jeg skærer i passende små stykker, klar til at blive rullet mellem håndfladerne. Jeg laver kun de kugler, som jeg skal bruge til en given lejlighed. Resten af massen rulles til en 'stang' og opbevares i fryseren. Som nævnt tidligere, kan du skære de skiver, du skal bruge (spise), og sætte stangen tilbage i fryseren igen, klar til næste gang.

Tilbage til dadelkuglerne…

Rul dem og læg dem i et enkelt lag på madpapir i en beholder. Sæt dem på frys i et par timer eller til dagen efter. Når de er frosne, tag en plastikpose og put dem i sammen med en lille teskefuld spiseligt guldstøv. Sørg for at samle posen i toppen, så der er lidt luft fanget sammen med kuglerne. Når du ryster posen, hjælper luften med at få guldstøvet til at flyve rundt og lægge sig jævnt over kuglerne. Ryst så hver kugle bliver dækket fint. De holder fint deres form, da de er frosne.

Nu har du de smukkeste guld dadelkugler, som du kan opbevare på frys, indtil du skal servere dem. De skal ikke tøs op før servering.

dadelmasse til dadelstang er lavet om til dadelkugler der er belagt med spiseligt guldstøv. Kuglerne ses i en sort keramikskål på et sort træbord.

2 kommentarer

  1. Lene siger:

    Hej
    Kunne man evt. tilsætte cacaosmør for at stivne rullen lidt?

    Svar
    1. Dominique siger:

      Hej Lene 🙂
      Tak for din besked. Oplever du, at den bliver for blød? Blot den har en konsistens, så du kan rulle en stang, så er det perfekt. Jeg har ingen erfaring med at tilsætte kakaosmør, men vil umiddelbart mene, at det blot vil konsistensen blødere? Hvis du vil stive den lidt af, kan du evt. tilsætte lidt mere kakaopulver?

      Svar

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram