Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 499 kr.
MobilePay og EAN betaling
Klassisk waldorfsalat

Klassisk waldorfsalat

Waldorfsalat var en af de salater, jeg elskede som barn. Det var jo nærmest som at få dessert til hovedret. Og så var der stemningen…

Når der var waldorfsalat på bordet, betød det altid, at det var en ganske særlig aften. En aften, hvor familien var samlet, eller der var gæster på besøg, og stemningen var ekstra hyggelig.

Waldorfsalat passer godt til vildt

Til den smagfulde waldorfsalat blev der ofte serveret vildt, som f.eks. and, fasan eller gås.

Gammeldags waldorfsalat

Jeg har en mistanke om, at denne skønne opskrift med bladselleri, æbler, vindruer og valnødder stammer fra min farmor. Men måske havde min mor den med fra England, hvor hun kom fra. Uanset hvad, smager den fantastisk.

Jeg er faktisk ikke den store tilhænger af waldorfsalat – lige bortset fra denne opskrift. Den smager til gengæld helt fantastisk, især hvis der lige følger lidt sauce med i mundfulden.

Årsagen til, at denne version af waldorfsalat er min favorit, er oplagt: Det er den, jeg er vokset op med. Æblerne bliver revet i stedet for skåret i tern, hvilket gør salaten endnu mere delikat. Creme fraiche bliver ofte brugt i en klassisk waldorfsalat, men i denne version er den cremede dressing et miks af mayonnaise, citronsaft og flødeskum.

Selv har jeg justeret lidt her og der, og den er blevet ekstra festlig med de fineste bladsellerispiraler på toppen. De er super nemme at lave – det får du at se.

Waldorfsalat til julemiddagen eller vildtretter

Hjemme hos os får vi typisk waldorfsalat til and eller fasan – dog ikke juleaften. Her får vi en salat med rødkål, men jeg ved, at mange holder meget af den klassiske waldorfsalat til julemåltidet.

Fælles er, at waldorfsalat er virkelig godt tilbehør til vildt og retter med kraftig sauce. Kombinationen af den tunge, kraftige mad og den lette, friske og let søde waldorfsalat er simpelthen skøn.

Film med fremgangsmåde, waldorfsalat

I bunden af dette opslag, ser du en film med fremgangsmåden.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Klassisk waldorfsalat

3 stk æbler, sprøde og søde
5 stængler bladselleri (3 stængler til salaten / 2 til topping)
150 g vindruer uden sten (ca. 30 vindruer)
50 g valnødder (valnøddeallergi? Se tip længere nede på siden)
100 g mayonnaise
1/2 stk citron, saftig, saften herfra
1/2 salt
1/4 liter piskefløde
 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Hvis du vil lave bladsellerispiraler, så start med at lave strimler af bladselleri og put dem i isvand. Brug 2 stængler hertil.Se vejledning længere nede på siden. Stil dem til side.
  2. Bland mayonnaise, citronsaft og salt i en skål. Stil den til side.
  3. Skær 5 stængler bladselleri (eller kun 3, hvis du vil lave bladselleri-spiraler til at toppe med) i fine skiver på tværs. Den del, der skal blandes i mayonnaisedelen, kan du evt. hakke lidt finere – flæk bladselleristænglen på langs, inden du skærer den i fine skiver.
  4. Skær vindruerne i kvarte. Hold en håndfuld tilbage til at toppe salaten med. Til den del plejer jeg, at skære vindruer i både halve og kvarte - det ser indbydende ud.
  5. Foretrækker du æblerne uden skræl, så skræl dem. Riv æblerne på den grove side af et rivejern, og klem derefter de revne æbler i hånden for at presse overskydende væske ud.
  6. Bland bladselleri, vindruer og de revne æbler med dressingen. Smag til med salt.
  7. Pisk fløden til flødeskum.
  8. Vend forsigtigt flødeskummet i mayonnaisedressingen med bladselleri, æbler og vindruer. Smag til med salt og citronsaft.
  9. Vend salaten over på et serveringsfad.
  10. Har du lavet 'spiraler' af bladselleri, hæld vandet fra og læg spiralerne på et tørt og rent klæde.
  11. Top salaten med resten af vindruerne, bladselleri (i skiver eller spiraler) og valnødder, som du har knust let i hånden.

Tip til opskriften:

  • Kan du ikke tåle valnødder? Se tip længere nede på siden.
bladselleri strimler ligge i isvand i en sort keramikskål fra BadAss Ceramics. Strimlerne snor sig som små spiraler. I baggrunden fornemmes en stilke bladselleri med top. Ved siden af ligger en tyndskræller med julienneskær.

Strimler af bladselleri i isvand.

Bladselleri i spiraler til topping af salat

Jeg synes, det ser så fint ud at lave små spiraler af bladselleri til at toppe salaten med. Det er nemt!

Sådan gør du:

  1. Hæld lidt vand i en skål, og put godt med isterninger i.
  2. En tyndskræller med julienneskær er velegnet til at lave tynde strimler af grøntsager. Kør en tyndskræller med julienneskær ned langs en bladselleristilk.
  3. Læg de fine strimler i isvandet, og efter lidt tid vil de krølle sammen og blive til de fineste spiraler.

Hvad kan valnødder erstattes med i salatopskriften på waldorfsalat?

Jeg får ofte spørgsmålet: "Jeg kan ikke tåle valnødder. Hvad kan jeg erstatte dem med?"

Pekannødder! Hvorfor? Fordi pekannødder har en karakteristisk, aromatisk og sød smag, der minder om valnødder. Så prøv at erstatte valnødder med deres amerikanske "lillebror."

Kan du godt tåle valnødder, men synes, at de er for kraftige i smagen? Så er pekannødder også et godt alternativ, da de minder om valnødder, men har en mildere smag.

Alternativt kan du overhælde valnødderne med kogende vand og dup dem tørre. Det kogende vand reducerer de bitre stoffer i skallen.

Watch on YouTube

Fra New York til klassisk tilbehør – waldorfsalatens historie

Waldorfsalaten har sine rødder i slutningen af 1800-tallet i New York, nærmere bestemt på det berømte Waldorf Hotel, som i dag kendes som Waldorf-Astoria. Salaten blev skabt af hotellets køkkenchef, Oscar Tschirky, som egentlig var kendt for sin sans for enkel, men smagfuld mad. Det siges, at salaten blev serveret første gang ved en velgørenhedsmiddag, og den enkle kombination af sprøde æbler, knasende valnødder og bladselleri gjorde den straks populær.

Den originale version indeholdt blot æbler og bladselleri blandet med mayonnaise, men over tid har salaten udviklet sig og fået flere ingredienser, såsom vindruer og lidt mere kompleksitet i dressingen. Waldorfsalaten er derfor blevet en klassiker, der ofte dukker op på bordet ved særlige lejligheder, især som et friskt tilbehør til retter med kraftig smag, som vildt og fjerkræ.

Selvom den oprindeligt blev skabt som en enkel og lidt eksklusiv ret, er waldorfsalaten med årene blevet folkeeje, og opskriften er blevet tilpasset mange køkkener og smagspræferencer verden over. Men det er stadig den særlige kombination af frugt, knas og cremethed, som gør den til noget helt særligt.

Waldorfsalat passer godt til:

  • Julemiddagen som friskt tilbehør
  • Vildtmiddagen med retter som and, fasan eller gås
  • Måltider med kraftige saucer

Andre salater der passer godt til sovs og kartofler?

Rødkålssalat

Appelsinsalat

 

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 

Shop the look – Waldorfsalat

Salaten er serveret på et fad fra min webshop. Fadet hedder "Shea" og er fra brandet BadAss Ceramics. Her vises det i farven "blackish," men det fås også i "rust."

Fadet, der er brugt her, måler 20 x 30 cm.

Du kan se det nedenfor og nemt klikke dig videre til shoppen.

BadAss firkantet serveringsfad - <br>SHEA

BadAss firkantet serveringsfad -
SHEA

Fra 239 DKK
3 Farver, 5 Størrelser
Badass underkop - FLOW Saucer

Badass underkop - FLOW Saucer

119 DKK
6 Farver
BadAss Suppe bowl - <br>GRITTY Soup Bowl

BadAss Suppe bowl -
GRITTY Soup Bowl

298 DKK
2 Farver
Saladini salatbestik

Saladini salatbestik

1.200 DKK
2 Skaft
Saladini grøntsagskniv  27 cm

Saladini grøntsagskniv 27 cm

1.299 DKK
Saladini grøntsagskniv 35 cm

Saladini grøntsagskniv 35 cm

1.499 DKK
Saladini urtekniv

Saladini urtekniv

649 DKK
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram