Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 499 kr.
Indisk linseret med spinat

Indisk linseret med spinat

Krydret indisk linseret med masser af spinat

Uhm, sådan en krydret indisk linseret med spinat er en skøn spise.

De sidste 10 år har vi haft indisk på menuen minimum en gang om ugen. Min mand, Kristian, har virkelig styr på den indiske madlavning, og denne ret er ingen undtagelse. Det er hans opskrift. Jeg nyder, når han går i gang med maden og der spreder sig en liflig duft af varmende indiske krydderier.

Og det bedste? Det er en virkelig nem opskrift! Siger Kristian...

Nem aftensmad med røde linser, TV-ret

Har du krydderierne på plads (læs nedenfor), er den her linseret med spinat en hurtig ret. Faktisk, selvom jeg ikke er meget for at indrømme det, er den her linseret med spinat en TV-ret! Jeg er absolut ikke tilhænger af at spise foran fjernsynet. Men nogle dage, er bare en 'nem-aftensmad-spise-foran-TV' dag. Sådan har vi det vist alle engang imellem. Dette blot for at fortælle dig, at linseretten både er nem og hurtig at lave.

Indiske krydderier

Ingredienslisten til indiske opskrifter er ofte lang. Det gælder særligt krydderierne. Men køber du de gængse krydderier, der typisk bruges i indiske retter, så skal du ikke tænke mere over det i den kommende tid. Krydderier har en god holdbarhed og inden du for set dig om, så er de brugt. For indisk mad smager bare godt og vænner du dig, til at tænke indisk ind i madlavningen, så får du hurtigt brug for alle krydderierne.

Topping til linseret med spinat

Server linseretten toppet med en god klat græsk yoghurt, der evt. er rørt op med 1 fed hvidløg. Yoghurt er god til at balancere smagene og tilføje en forfriskende, cremet tekstur til retten. Er du til frisk koriander, så top endelig hele herligheden med den. Krydderurten passer perfekt til en indisk ret som den her.

Prøv også: Har du prøvet min opskrift på krydrede brasede kartofler? De er netop indisk inspireret. Og nøj, de smager godt. Giv dem et prøv! Du vil ikke fortryde.

Det er særligt værdsat i vegetariske retter, hvor det tilføjer en dybde af smag, der ofte mangler i fraværet af kød.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Indisk linseret med spinat

(4 personer)
250 g linser, røde
1 liter vand (til at koge linserne - Obs! Kogevandet skal bruges i retten efterfølgende)
1/4 tsk gurkemeje (til kogevandet, linser)
1/2 tsk salt (til kogevandet, linser)
3 spsk olivenolie
500 g tomater, friske, grofthakket
400 g spinat, frisk, skyllet
3 stk løg, grofthakket
2 fed hvidløg
2 tsk ingefær, frisk, revet på den fine side af rivejernet
1 tsk spidskommen, hel
1/2 tsk chiliflager
1 tsk koriander, stødt
1 tsk paprika, stødt
1/8 tsk Asafoetida, evt. (se info nedenfor & kan købes i min shop)
5 dl yoghurt, græsk (til topping) - den % du foretrækker (350 gram)
1 fed hvidløg, til yoghurt
Salt og friskkværnet sort peber
1 bdt koriander, frisk (til topping)
1 stk citron, evt. (til at presse over retten før servering)

Asafoetida er værdsat i vegetariske retter, hvor det tilføjer en dybde af smag, der ofte mangler i fraværet af kød. I rå form kan den have en lugt, der minder om svovl eller hvidløg. Når det opvarmes i olie eller ghee, forvandles smagen dog. Det tilfører en umami-karakter til retter og kan virkelig løfte smagen af enkle grøntsagsretter.

 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Skyl linserne og put dem i en gryde med vand, gurkemeje og salt. Bring linserne i kog (hold øje - de koger nemt over) og lad dem koge 2 minutter (al dente). Sluk for varmen og lad dem stå. Rør lidt i dem en gang imellem. Du vil se de tykner lidt i konsistensen.
  2. Varm olivenolie i en stor tykbundet gryde og tilsæt spidskommen og chiliflager og rist dem 1 minuts tid.
  3. Tilsæt løg og sauter dem til de er let gyldne.
  4. Tilsæt hvidløg, ingefær, stødt koriander, 1/4 tsk. salt, paprika og steg blandingen 1 minuts tid.
  5. Tilsæt de groft hakkede tomater.
  6. Når tomaterne er faldet lidt sammen (tager ca. 3-5 minutter) så tilføj spinat.
  7. Når spinaten er faldet sammen (1-2 minutter) – tilsæt da de røde linser inkl. kogevandet.
  8. Nu kan du slukke og vente med at varme det igennem til du vil servere linseretten.
  9. Smag retten til med salt og peber.
  10. Server linseretten toppet med yoghurt rørt med et fed hvidløg og smagt til med salt. Top med frisk koriander.

Tip til opskriften:

  • Vær opmærksom på, at du skal tilsætte retten det kogevand, linserne er kogt i
  • Asafoetida er et fantastisk krydderi. Men overdriv ikke. Hold dig til mængden der er angivet.

Indisk linseret med masser af linser og spinat

Udover de røde linser kommer der masser af spinat i retten. Ikke alene smager den her indiske linseret fantastisk… den er også sund og nærende.

Mad, der gør dig og din krop glad.

Den har det hele!

  • Masser af smag
  • Proteiner (linser)
  • Masser af vitaminer

Røde linser til det hurtige måltid

Røde linser er super nemme at arbejde med. De kræver ingen forudgående iblødsætning og koger hurtigt, hvilket gør dem til en perfekt ingrediens for dig, der måske ikke har alverdens tid til madlavning.

I hvilke opskrifter bruger man røde linser?

De er utroligt alsidige. Du kan bruge dem i supper, gryderetter, salater og selvfølgelig i en indisk inspirerede linseret som den her. De absorberer smagene fra krydderier og urter fantastisk.

Er røde linser sunde?

Røde linser er utroligt sunde! De er en fantastisk kilde til protein. De er derfor også særdeles velegnet, hvis du er vegetar eller veganer. De er fyldt med fibre, som er gode for din fordøjelse. Plus, de er lav i kalorier og næsten fri for fedt. Alt sammen noget, der er godt for din krop og dit energiniveau.

Røde linser er rige på:

    • B-vitaminer
    • Jern
    • Magnesium
    • Kalium
    • Zink.

Det er en skøn følelse at spise mad, der smager godt og vide at ens krop på samme tid bliver fyldt op med lutter gode sager.

Hvorfor bruges yoghurt ofte i indiske retter?

Yoghurt er cremet og syrlig. Det er lige netop de to egenskaber, der gør at jeg nyder at toppe indiske retter med yoghurt.

Det er uden tvivl en af grundene til at yoghurt er en populær ingrediens i indisk madlavning. Men der er flere grunde. Se bare her:

    • Neutraliserer krydderier: Indisk mad er kendt for sin rige brug af krydderier og ofte stærke smage. Yoghurt kan hjælpe med at balancere disse stærke smage og tilføje en forfriskende, cremet tekstur til retterne. Det er især nyttigt for dem, der måske ikke er vant til eller foretrækker meget krydret mad.
    • Kølende effekt: Yoghurt har en naturlig kølende effekt, hvilket kan være en behagelig kontrast til varmen fra krydderier som chili og garam masala. Yoghurt hjælper med at afbalancere varmen.
    • Fordøjelsesfordel: Yoghurt er kendt for sine probiotiske egenskaber, hvilket kan hjælpe fordøjelsen. Da indisk mad ofte er rig på krydderier og fibre, kan tilføjelsen af yoghurt hjælpe med at lette fordøjelsen.
    • Tilføjer smag og tekstur: Yoghurt kan tilføje en unik smag og en cremet tekstur til retter. Den kan bruges i marinader for at gøre kød mørt, i saucer for at tilføje fylde, eller som en topping for at tilføje en frisk, syrlig smag.
    • Traditionel ingrediens: Yoghurt har længe været en del af det indiske køkken og bruges i en række traditionelle retter, både i Nord- og Sydindien. Det er en vigtig del af mange regionale køkkener og bruges i alt fra drikkevarer som lassi til saucer og marinader.
    • Samlet set tilføjer yoghurt en vigtig dimension til indisk mad, både i form af smag, tekstur og fordøjelsesmæssige fordele.

2 kommentarer

  1. Ditte siger:

    Hvor købes Asafoetida

    Svar
    1. Dominique siger:

      Hej Ditte 🙂
      Asafoetida kan du såmænd købe i min shop. Økologisk. Ved ikke om jeg kan sætte link her, men prøver: https://salatboden.dk/vare/asafoetida-hing-oekologisk-25-g/
      Bh Dominique

      Svar

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 

Linseret, keramik & krydderier

Linseretten er serveret i suppeskålen fra BadAss Lounge. Det er navnet på det svenske brand bag den her smukke håndlavede keramik. Du finder den på min shop (se nedenfor).

Du finder ligeledes krydderier på shoppen.

BadAss Suppe bowl - <br>GRITTY Soup Bowl

BadAss Suppe bowl -
GRITTY Soup Bowl

480 DKK
2 Farver
Asafoetida (hing) | Økologisk | 25 g

Asafoetida (hing) | Økologisk | 25 g

39 DKK
Spidskommen, hel | Økologisk | 35 g

Spidskommen, hel | Økologisk | 35 g

39 DKK
Gurkemeje, stødt | Økologisk | 40 g.

Gurkemeje, stødt | Økologisk | 40 g.

39 DKK
Chiliflager | Cayenne | Øko | 25 g

Chiliflager | Cayenne | Øko | 25 g

39 DKK
Koriander, stødt | Økologisk | 35 g.

Koriander, stødt | Økologisk | 35 g.

39 DKK
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram