Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 499 kr.
MobilePay og EAN betaling
Spinatsalat med råstegte grønne asparges citrondressing & sprød bacon

Spinatsalat med råstegte grønne asparges citrondressing & sprød bacon

En frisk og nem salat med spinat

Denne spinatsalat er frisk og sprød. Den passer til det meste og er nem at lave. Friskheden kommer fra citrondressingen, der helt bevidst er lavet lidt syrlig og giver masser af liv til salaten.

Asparges i spinatsalat

Aspargesene er råstegte. "Hvad betyder det?" tænker du måske?

Det betyder, at du sauterer de rå asparges i nogle minutter på panden i lidt olivenolie, lidt smør eller som i denne opskrift, fedtet fra den stegte bacon. Det giver aspargesene en dejlig smag.

Spidskål i salat

Her har jeg brugt en rød spidskål. Du kan naturligvis sagtens bruge en grøn spidskål i stedet. Spidskål er skøn spise, og særligt når de er i sæson i Danmark, elsker jeg at bruge dem i mine salater. Sådan har du det garanteret også. Spidskål er i sæson i Danmark fra juni til oktober.

Hvis du har et mandolinjern, så er det en god måde at få helt fintsnittet spidskål. Alternativt så snitter du blot kålen i hånden, så fint som muligt.

Hvad enten du bruger et mandolinjern eller snitter spidskålen i hånden, kan det være en god idé at 'kramme' spidskålen, når den er snittet. Det er en teknik, der blandt andet gør kålen lidt blødere. Du kan læse meget mere herom længere nede på siden.

Du må i gang! God fornøjelse med opskriften: spinatsalat med råstegte asparges.

Prøv også: Spidskålssalat med spinat, ristede pinjekerner & cremet gedeost.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Spinatsalat med råstegte grønne asparges citrondressing & sprød bacon

(4 personer)
150 g spinat, spæd
1/2 stk spidskål, rød eller grøn
1-2 bundt asparges, grønne
1-2 stk citroner (svarende til 3 spsk. citronsaft)
150 g bacon i skiver

Mængden af bacon er blot vejledende. Du kan sagtens bruge op til 300 gram (svarende til to pakker). Hvis du foretrækker det, kan du købe bacon, der allerede er skåret i tern. Husk, at bacon bliver sprødt efter stegning, når det køler af på et stykke køkkenrulle.

 
 

Dressing,
Spinatsalat med råstegte grønne asparges citrondressing & sprød bacon

(4 personer)
1-2 stk citroner (svarende til 4 spsk. citronsaft)
4 spsk olivenolie
1 fed hvidløg, lille - presset
1/2 tsk salt
Sort peber, friskkværnet
 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Se evt. filmen med fremgangsmåden nederst på siden. Bemærk, at påførsel af dressingen i filmen adskiller sig fra opskriften. Følg gerne opskriften.
  2. Pisk ingredienserne til dressingen sammen.
  3. Snit spidskålen, så fint som muligt. Gerne på et mandolinjern. Se evt. instrukser om at 'kramme' længere nede på siden.
  4. Rens spinaten og slyng den tør for vand.
  5. Skær den træede del af aspargesen fra. Se tip nedenfor. Snit dem derefter på skrå – det ser mere indbydende ud.
  6. Steg baconen på en tør pande ved middel varme, til de er let gyldne. Vend dem undervejs for jævn stegning. Husk at tage baconen af panden lidt før de er helt færdige, da de sprøder yderligere op, når de lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle på en tallerken. Dette fjerner overskydende fedt og gør baconen ekstra sprød uden at den smuldrer.
  7. Brug den varme pande og det smeltede baconfedt til at sautere de skråtsnittede asparges. Sauter dem ved relativt høj varme i cirka 3 minutter, til de er stegte, men stadig har lidt bid. Sæt dem til side og lad dem køle lidt af.
  8. Hæld den snittede spidskål over i en salatskål eller et fad. Vend spidskålen med dressingen, så den bliver godt fordelt. Læg derefter spinaten ovenpå. Hold en håndfuld spidskål og en håndfuld spinat tilbage til at toppe salaten med til sidst. Vend forsigtigt salaten, så spinatbladene ikke bliver beskadiget.
  9. Fordel aspargesene over salaten. Træk forsigtigt op i spidskålen og spinaten, så aspargesene blander sig lidt med dem.
  10. Hak den stegte og afkølede bacon i grove stykker med en kniv og fordel dem over salaten.
  11. Til sidst, top salaten med den tilbageholdte spidskål og spinat. Pynt evt. med spiselige blomster.
  12. Juster evt. med citronsaft, salt og peber.

Tip til opskriften:

  • Spiser du ikke bacon? Som sprødt element kan du bruge rå jordskokker i stedet. Skræl dem og skær dem i stave. Læg dem i en skål med vand og isklumper i et kvarters tid. Så bliver de meget sprøde. Dup dem tørre for vand, inden du tilføjer dem til salaten.
  • Sådan fjerner du den træede del af aspargesen: Bøj en asparges. Der hvor den naturligt knækker, angiver hvor den træede del begynder. Gentag ved hver asparges. Skal det gå lidt hurtigere, kan du knække et par asparges og bruge dem som reference. Herefter kan du skære bunden af alle aspargesene på én gang, ved at bruge de knækkede stykker som målestok.
En salat ses helt tæt på. Den er serveret i et sort keramik fad. Det er en spinatsalat, da der ses en masse spinat og rød kål. Der ligger sprød bacon på toppen og salaten er pyntet med lyserøde blomster, kaldet storkenæb.

Salaten er pyntet med de spiselige blomster 'Storkenæb'.

Spiselige blomster på spinatsalaten

Jeg elsker at pynte mine salater med spiselige blomster om sommeren. Og de vækker altid glæde og smil har jeg bemærket, når folk ser salaten.

De fleste spiselige blomster, som jeg bruger i mine salater, er fra haven. Her er det Storkenæb, som jeg har brugt. Det er en skøn staude, at have i haven.

 

En hånd trykker en overskåret citron ned over en citronpresse i sort keramik. I forgrunden ses to lyserøde blomsterhoveder der ligger på bordet. Bordet er et sort træbord. I baggrunden fornemmes et køkken med sorte fronter.

Citruspresseren er fra min webshop. Se under BadAss Ceramics.

Citrondressing til salaten med spinat

Jeg elsker at bruge citronsaft i min madlavning, og det er der flere gode grunde til.

Citronsaft tilføjer en frisk syrlighed, der kan balancere smagene i en ret og gøre den mere kompleks og interessant. Det fungerer ikke kun godt i salater, som denne spinatsalat, men også i andre retter som gryderetter, hvor syrligheden kan løfte de tunge og rige smage.

Syrligheden fra citronsaft kan fremhæve andre smage i retten og gøre ingredienserne mere tydelige og velsmagende. Det kan også hjælpe med at balancere fedme og sødme, hvilket skaber en mere harmonisk smagsprofil. I gryderetter hjælper syren med at nedbryde proteiner i kød, hvilket gør det mere mørt og saftigt.

Desuden fungerer citronsaft, vin eller eddike godt som smagsforstærkere i mange retter. De tilføjer dybde og kompleksitet, som kan gøre din mad endnu mere spændende. Så hvis du vil tilføje lidt kant til dine retter, er syrlige ingredienser som citronsaft et fantastisk valg. Prøv det næste gang du laver mad, og oplev forskellen det kan gøre!

 

Watch on YouTube

Hvorfor skal man kramme kål?

Det kan være en god idé at kramme spidskål, især hvis du ikke har et mandolinjern til at snitte spidskålen ekstremt fint. Fin snitning kan reducere behovet for kramning, men kramning frigiver stadig safter og gør kålen mere saftig og mindre bitter.

Her er nogle grunde til, hvorfor man gør det:

  • Blødere tekstur:
    Når du krammer spidskål, bryder du cellevæggene ned, hvilket gør kålen blødere og mere behagelig at spise rå i salater.
  • Mindre bitterhed:
    Kramning kan reducere bitterheden i spidskål og andre kåltyper, hvilket giver en mere mild og behagelig smag.
  • Bedre smagsabsorption:
    Krammet spidskål vil bedre kunne absorbere dressinger og krydderier, hvilket giver en mere velsmagende ret.
  • Øget saftighed:
    Ved at kramme kålen frigiver du dens naturlige safter, hvilket kan gøre retten mere saftig og velsmagende.

For at kramme spidskål, kan du følge disse trin

  • Skær kålen i tynde strimler.
  • Drys lidt salt over strimlerne.
  • Brug dine hænder til at massere (kramme) kålen i et par minutter, indtil den bliver blødere og safterne begynder at frigives.

En simpel teknik, der kan gøre en stor forskel i smagen og teksturen af dine kålretter. Prøv evt. teknikken af, når du skal lave den her spinatsalat.

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 

Shop the look

Jeg har brugt følgende produkter fra min webshop til min spinatsalat:

Spidskålen er snittet med min grøntsagskniv fra italienske Saladini Cutlery.

Salatbestikket med skaft i oliventræ er ligeledes fra italienske Saladini Cutlery.

Citronen er presset med citruspresseren fra BadAss Ceramics. Endelig er salaten serveret i det smukke store fad 'Big Bowl', ligeledes fra brandet BadAss Ceramics.

Du kan se alle produkterne nedenfor, og du er altid velkommen til at sende mig en mail, hvis du har nogle spørgsmål til produkterne.

BadAss Stort fad – <br>FLOW BIG BOWL

BadAss Stort fad –
FLOW BIG BOWL

2.899 DKK
3 Farver
BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

379 DKK
2 Farver
Saladini salatbestik

Saladini salatbestik

1.200 DKK
2 Skaft
Saladini grøntsagskniv 35 cm

Saladini grøntsagskniv 35 cm

1.499 DKK
Citronpresser gul fra Ib Laursen

Citronpresser gul fra Ib Laursen

99 DKK
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram