Her får du en opskrift på en sund og lækker salat med mungbønner og andre skønne efterårsgrøntsager. Mungbønner er en overset ingrediens, hvis du spørger mig, og der er mange gode grunde til at bruge dem i dine salater. Fordelene er mange – se selv listen længere nede på siden.
Mungbønner er lette i smagen med en subtil nøddeagtig undertone, hvilket gør dem perfekte til salater – lidt ligesom linser. De er neutrale nok til at komplementere andre ingredienser uden at dominere smagsoplevelsen.
Her er de kombineret med lækre efterårsgrøntsager som broccoli og glaskål.
Denne opskrift på en fyldig og nærende salat med mungbønner blev skabt, da jeg havde brug for en måltidssalat til en lang dag væk fra mit hjemmekontor. Fokus var på at lave en salat rig på protein, som mætter godt og holder dig energifyldt hele dagen.
Tip: Mangler du inspiration til flere mættende, sunde salater? Prøv denne græske salat med linser.
Kog ekstra mungbønner. De holder sig fint i køleskabet nogle dage. Så er det nemt for dig, lige at putte lidt mungbønner i de næste salater, som du laver.
Du kan sagtens bruge hvid balsamicoeddike, hvis du ikke har æbleeddike på lager. Rapsolie kan udskiftes med olivenolie.
Der er mange gode grunde til at bruge mungbønner i dine salater. Se bare her:
Netop den milde, let nøddeagtige smag gør mungbønner perfekte til salater. Fordi de er forholdsvis neutrale i smagen, tager de let smag fra de øvrige ingredienser. Det høje indhold af både protein og kostfibre sikrer, at du får en salat, der ikke kun er sund, men som også mætter i lang tid.
Mungbønner har et imponerende proteinindhold på 24 gram pr. 100 gram, hvilket faktisk er højere end i en oksemørbrad, som har 20 gram pr. 100 gram. Dette, kombineret med deres høje indhold af kostfibre, gør mungbønner til den perfekte ingrediens i en fyldig, mættende og sund salat.
I denne opskrift får du desuden æbler, broccoli, glaskål, tranebær og valnøddekerner – ingredienser, der tilsammen gør salaten til ren balsam for krop og sjæl. Det er en skål fuld af sundhed, der ovenikøbet smager fantastisk.
Generelt kan du bruge mungbønner, hvor du normalt ville bruge linser. Så hvis du kigger på mine opskrifter med linser, kan du nemt bytte dem ud med mungbønner.
Det er herligt at toppe dine salater med spirer, og mange af de spirer, du ser i supermarkedet, kommer faktisk fra mungbønner. Når du alligevel har mungbønner på lager, kan du nemt dyrke dine egne spirer. Årstiderne har en fin vejledning til at lave dem selv, som du kan finde her.
Når jeg tager mungbønnesalaten med ud af huset, bruger jeg et patentglas. Udover at salaten er mættende, er den også super praktisk at tage med, da ingredienserne ikke mister deres friskhed i løbet af dagen.
Hejsa
Lækker salat, men kunne ikke finde mums bønner 😂 prøvede 4 forskellige dagligvare forretninger, så det ville være rart med et alternativ. Måske er det lettere at fonde i de store byer. Helsam havde lukket, så vi endte på perlebyg i stedet for.
Hej Henriette.
Dejligt, at du synes om salaten - det er jeg glad for at høre. Og godt du skriver! Øv, at du ikke har kunne finde mungbønner. Jeg bor selv uden for byen, men både min lokale Irma og Menu har dem? Og ja, som du selv skriver, så kan de helt sikkert fås i helsebutikker (så jeg faktisk tidligere i dag). Som du måske har set, så skriver jeg at alle opskrifter, jeg har lavet med linser, snildt kan byttes ud med mungbønner. Det gælder også den anden vej. Jeg ville bruge puy linser eller belugalinser, hvis jeg ikke kunne finde mungbønner. Det må jeg sørge for at skrive lidt tydeligere - godt du har gjort mig opmærksom på det. Håber det lykkes dig at finde mungbønner.
Bh Dominique
Tak for svar!
Og havde jo beluga bønner i skuffen 😎
Nå - det er ikke sidste gang vi prøver dine opskrifter, både mand og hund (hun elsker broccoli og æbler:-) var glade.
Hilsen Henriette
Det var sørme så lidt. Godt du fandt belugalinserne frem - fantastisk i salater m.m. 🙂 De skøre hunde - vores er mest til pærer og gulerødder.
Bh Dominique