Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 499 kr.
MobilePay og EAN betaling
Salat med mungbønner – en fyldig og lækker salat

Salat med mungbønner – en fyldig og lækker salat

Opskrift på salat med mungbønner

Her får du en opskrift på en sund og lækker salat med mungbønner og andre skønne efterårsgrøntsager. Mungbønner er en overset ingrediens, hvis du spørger mig, og der er mange gode grunde til at bruge dem i dine salater. Fordelene er mange – se selv listen længere nede på siden.

Mungbønner – en nøddeagtig smag til dine salater

Mungbønner er lette i smagen med en subtil nøddeagtig undertone, hvilket gør dem perfekte til salater – lidt ligesom linser. De er neutrale nok til at komplementere andre ingredienser uden at dominere smagsoplevelsen.

Her er de kombineret med lækre efterårsgrøntsager som broccoli og glaskål.

Mungbønnesalat – en proteinrig og mættende ret

Denne opskrift på en fyldig og nærende salat med mungbønner blev skabt, da jeg havde brug for en måltidssalat til en lang dag væk fra mit hjemmekontor. Fokus var på at lave en salat rig på protein, som mætter godt og holder dig energifyldt hele dagen.

Tip: Mangler du inspiration til flere mættende, sunde salater? Prøv denne græske salat med linser.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Salat med mungbønner – en fyldig og lækker salat

(4 personer)
2 dl mungbønner, tør form
250 g broccoli
500 g glaskål - rød eller grøn
100 g tranebær, tørret
1/2 rødløg, mellemstørrelse
4 æbler, søde, saftige og syrlige
100 g valnøddekerner
1 citron

Kog ekstra mungbønner. De holder sig fint i køleskabet nogle dage. Så er det nemt for dig, lige at putte lidt mungbønner i de næste salater, som du laver.

 
 

Dressing,
Salat med mungbønner – en fyldig og lækker salat

(4 personer)
5 spsk rapsolie
4 spsk æbleeddike
1 spsk akaciehonning, flydende eller sirup
1 spsk Dijon sennep
1/2 fed hvidløg, presset
1/2 tsk salt
sort peber, friskkværnet

Du kan sagtens bruge hvid balsamicoeddike, hvis du ikke har æbleeddike på lager. Rapsolie kan udskiftes med olivenolie.

 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Mungbønner behøver ikke at stå i blød. Du skal blot skylle dem inden kogning. Kog dem i letsaltet vand i 13-15 minutter, eller til de lige akkurat er møre. Der må gerne være en anelse bid i. Tag smagsprøver den sidste del af kogetiden, så du kan hælde vandet fra straks, de er færdige.
  2. Imens mungbønnerne koges, så pisk ingredienserne til dressingen sammen.
  3. Når mungbønnerne er kogt færdig og vandet er hældt fra, bland da straks dressingen i de varme bønner (så optager de den gode smag)
  4. Stil mungbønnerne til side til afkøling.
  5. Hak (den rå) broccoli helt fint. Brug endelig stokken, som er noget at det bedste på broccolien. Skræl den og hak stokken helt fint.
  6. Skræl / skær glaskålen fri for skallen. Skær glaskålen i små tern. Det gøres bedst ved at skære den i skiver, dernæst stave for endelig at skære den i tern.
  7. Vend glaskålternene med lidt citronsaft for at undgå, at de bliver brune.
  8. Skær æblerne ud i små tern og vend ligeledes dem med lidt citronsaft, for at undgå at de bliver brune.
  9. Hak rødløget i små tern.
  10. Hak eventuelt de tørrede tranebær groft - blot så den gode smag bliver fordelt mere i salaten.
  11. Vend alle ingredienserne med dressingen og smag salaten til med syre: eddike, sødme: honning, salt & peber.
  12. Top til sidst med valnøddekerner, som du har knust let i hånden. Det gør du ved at knuge let om nødderne med hånden.

Tip til opskriften:

  • Er det tidligt på sæsonen, kan du lade skallen blive på glaskålen. Jeg synes dog ofte, at den er for grov til, at jeg har lyst til at bruge den med skal. Så for det meste skærer jeg dem fri for skallen.
  • Salaten holder fint flere dage i køleskabet

sund-salat-med-mungboenner

Sund og mættende salat med mungbønner

Der er mange gode grunde til at bruge mungbønner i dine salater. Se bare her:

  • Mungbønner er utroligt sunde
  • De har et højt indhold af protein
  • Rig på kostfibre, som fremmer en sund fordøjelse
  • En fremragende kilde til energi
  • Mungbønner kræver ikke iblødsætning før brug
  • De har en mild, nøddeagtig smag

Netop den milde, let nøddeagtige smag gør mungbønner perfekte til salater. Fordi de er forholdsvis neutrale i smagen, tager de let smag fra de øvrige ingredienser. Det høje indhold af både protein og kostfibre sikrer, at du får en salat, der ikke kun er sund, men som også mætter i lang tid.

Watch on YouTube
salat med mungbønner. Mungbønner ses spredt på et sort rustikt bord.

Mungbønner inden de er kogt

Mungbønner – god proteinkilde i salater

Mungbønner har et imponerende proteinindhold på 24 gram pr. 100 gram, hvilket faktisk er højere end i en oksemørbrad, som har 20 gram pr. 100 gram. Dette, kombineret med deres høje indhold af kostfibre, gør mungbønner til den perfekte ingrediens i en fyldig, mættende og sund salat.

I denne opskrift får du desuden æbler, broccoli, glaskål, tranebær og valnøddekerner – ingredienser, der tilsammen gør salaten til ren balsam for krop og sjæl. Det er en skål fuld af sundhed, der ovenikøbet smager fantastisk.

Generelt kan du bruge mungbønner, hvor du normalt ville bruge linser. Så hvis du kigger på mine opskrifter med linser, kan du nemt bytte dem ud med mungbønner.

Mungbønner som spirer til salaten

Det er herligt at toppe dine salater med spirer, og mange af de spirer, du ser i supermarkedet, kommer faktisk fra mungbønner. Når du alligevel har mungbønner på lager, kan du nemt dyrke dine egne spirer. Årstiderne har en fin vejledning til at lave dem selv, som du kan finde her.

Tips til brug af mungbønner

  • Kog en ekstra portion mungbønner og opbevar dem på køl. De kan holde sig i flere dage og er nemme at tilføje til dine daglige salater.
  • Som med linser kan du hælde dressing eller marinade over de varme mungbønner, så de optager smagen bedre.

Praktisk og mættende måltidssalat med mungbønner

Når jeg tager mungbønnesalaten med ud af huset, bruger jeg et patentglas. Udover at salaten er mættende, er den også super praktisk at tage med, da ingredienserne ikke mister deres friskhed i løbet af dagen.

maaltidssalat-sund-salat

4 kommentarer

  1. Henriette Torp siger:

    Hejsa
    Lækker salat, men kunne ikke finde mums bønner 😂 prøvede 4 forskellige dagligvare forretninger, så det ville være rart med et alternativ. Måske er det lettere at fonde i de store byer. Helsam havde lukket, så vi endte på perlebyg i stedet for.

    Svar
    1. Dominique siger:

      Hej Henriette.
      Dejligt, at du synes om salaten - det er jeg glad for at høre. Og godt du skriver! Øv, at du ikke har kunne finde mungbønner. Jeg bor selv uden for byen, men både min lokale Irma og Menu har dem? Og ja, som du selv skriver, så kan de helt sikkert fås i helsebutikker (så jeg faktisk tidligere i dag). Som du måske har set, så skriver jeg at alle opskrifter, jeg har lavet med linser, snildt kan byttes ud med mungbønner. Det gælder også den anden vej. Jeg ville bruge puy linser eller belugalinser, hvis jeg ikke kunne finde mungbønner. Det må jeg sørge for at skrive lidt tydeligere - godt du har gjort mig opmærksom på det. Håber det lykkes dig at finde mungbønner.
      Bh Dominique

      Svar
      1. Henriette Torp siger:

        Tak for svar!
        Og havde jo beluga bønner i skuffen 😎
        Nå - det er ikke sidste gang vi prøver dine opskrifter, både mand og hund (hun elsker broccoli og æbler:-) var glade.
        Hilsen Henriette

        Svar
        1. Dominique siger:

          Det var sørme så lidt. Godt du fandt belugalinserne frem - fantastisk i salater m.m. 🙂 De skøre hunde - vores er mest til pærer og gulerødder.
          Bh Dominique

          Svar

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 

Shop the look – Mungbønnesalat

Denne mungbønnesalat er serveret i en smuk salatskål fra min webshop. Skålen er fra BadAss Ceramics, et brand, der skaber unikt  uperfekt keramik, som er både smukt og funktionelt. Du kan se og købe skålen nedenfor.

Har du spørgsmål til produkterne, er du altid velkommen til at sende mig en mail.

De bedste hilsner,
Dominique

BadAss Salatskål - <br>FLOW Salad Bowl

BadAss Salatskål -
FLOW Salad Bowl

875 DKK
3 Farver
Kort og bredt salatbestik i oliventræ

Kort og bredt salatbestik i oliventræ

149 DKK
Citronpresser gul fra Ib Laursen

Citronpresser gul fra Ib Laursen

99 DKK
BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

379 DKK
2 Farver
Viskestykke, Freja, hørblanding, farve soil / gråbrun - Ib Laursen

Viskestykke, Freja, hørblanding, farve soil / gråbrun - Ib Laursen

89 DKK
Viskestykke, Freja, hørblanding, farve smoke / grå - Ib Laursen

Viskestykke, Freja, hørblanding, farve smoke / grå - Ib Laursen

89 DKK
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram