Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 499 kr.
Tomatsalat med dressing af langtidsbagte tomater

Tomatsalat med dressing af langtidsbagte tomater

En salat med masser af smag

Tomatsalat hører sommeren til, eller... faktisk smager en tomatsalat godt året rundt. Den enkle salat er altid et hit på middagsbordet - i hvert fald hos os.

Her har jeg gjort den en anelse mere besværlig – hvis du altså finder det besværligt at bage tomatbåde en times tid. De skal nemlig bruges til en dressing, som de friske tomater vendes i. En rigtig smovset tomatsalat med masser af smag. Masser af sødme, syre og umami - uhm!

En salat mere med langtidsbagte tomater?

Prøv også: Græsk salat med langtidsbagte tomater

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Tomatsalat med dressing af langtidsbagte tomater

(4 personer)
1,2 kg tomater, mellemstore
4 stk forårsløg eller 1 rødløg
1 håndfuld persille, bredbladet (stor håndfuld)
1 stk hvidløg
200 g feta
5 spsk olivenolie (dressing)
3 spsk balsamico eddike, hvid (dressing)
1/2 spsk sirup eller flydende honning (dressing)
Salt og friskværnet sort peber

Prøv om du kan finde tomater, som er søde og har god smag – salaten bliver så meget bedre. F.eks. San Marzano

 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Først dressingen: Skær 6 stk mellemstore tomater i kvarte (eller 12 cherry tomater i halve). Fordel dem, og det hele hvidløg, på en bageplade beklædt med bagepapir. Drisl med olivenolie og krydr med salt og peber. Bag dem ved 160 grader i en god times tid. I min ovn tog det 1 time og 15 minutter.
  2. Til dressingen puttes føgende i en blender: De langtidsbagte tomater , olivenolie, balsamico eddike, salt (ca 1/2 tsk), friskkværnet sort peber, de møre hvidløgsfed fra en hvidløg. Blend til en homogen masse.
  3. Skær de friske tomater i munrette bidder.
  4. Snit den grønne del af forårsløget (resten gemmer du til en anden salat). Hvis du bruger rødløg, skær det i kvarte ringe.
  5. Hak persillen og sæt til side til topping
  6. Læg lidt løg tilside (til topping)
  7. Hold lidt friske tomattern/både tilbage til topping, men bland resten med dressingen
  8. Vend blandingen over i en serveringskål / fad
  9. Top med de friske tomater til der lagt til side til topping, forårsløg (eller rødløg) og persille.
  10. Smuldr fetaen i grove rustikke stykker.

Tip til opskriften:

  • Du kan sagtens bage tomaterne til dressingen dagen (eller nogle dage) før og stille dem på køl.
  • Du kan eventuelt fylde bagepladen med tomater. Brug nogle til dressingen mens resten er skønne som snacks eller bland dem i en salat.
  • Pres de bagte/møre hvidløgsfed ud, ved at trykke hvidløget mellem fingrene - se filmen nedenfor. Skær eventuelt toppen af først (med en brødkniv), så går det nemmere.

Langtidsbagte tomater

Tomaterne får en intensiv og dyb umami smag af at blive bagt. Umami er japansk og betyder det lækreste af det lækreste. De langtidsbagte tomater smager forrygende i salaten, som dressing. Lav rigeligt af dem og sæt dem på køl til en anden dag. De er skønne som snacks, eller bland dem i den næste salat du laver.

Langtidsbagte tomater til tomatsalat

Langtidsbagte tomater til dressingen til tomatsalat

Watch on YouTube

Tomatsalat uden feta

Salaten smager dejligt - også uden feta, hvis du foretrækker det

Tomatsalat uden feta

 

Tomatsalaten blev spist op

Sådan gik det desværre hos os. For det ville have været dejligt med en rest af den her tomatsalat til dagen efter. 'All gone', som vi sagde til vores drenge da de var små, og maden var spist op. Min mor kom fra England, så der er ofte brugt engelske gloser herhjemme.

Tomatsalat spist op

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram