Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 599 kr.
MobilePay og EAN betaling
Ratatouille som måltidssalat

Ratatouille som måltidssalat

Ratatouille som måltidssalat – belugalinser

Hvis du er vild med ratatouille – de klassiske bagte sommergrøntsager i olivenolie med masser af smag – så vil du elske den her ratatouille som måltidssalat. Den har alle de velkendte elementer fra ratatouille, men er lavet som en mættende og smagfuld salat, der både fungerer lun og kold.

Jeg har vendt bagte tomater, aubergine, squash og peberfrugt med frisk basilikum, soltørrede tomater og belugalinser, som giver både tekstur og protein. Hele herligheden serveres på en bund af tomatsauce, der er nem at lave.

Hvorfor bruge linser i en ratatouille måltidssalat?

Belugalinserne er små, sorte linser, der holder formen og har en mild, nøddeagtig smag. De gør salaten mere fyldig – uden at tage fokus fra de søde og umamirige grøntsager. Det betyder, at du får en salat, der faktisk mætter som et hovedmåltid.

En salat, der kan laves i god tid

Du kan spise salaten lun – bare saml den, når belugalinserne og de bagte grøntsager er kølet lidt af. Ratatouille som måltidssalat smager også fantastisk, når den er helt afkølet. Du kan opbevare den på køl, men sørg for at tage den ud i god tid, så den får stuetemperatur inden servering – så træder smagene bedre frem.

TIP:
Salaten bliver kun bedre dagen efter. Så lav rigeligt!

En salat, der er velegnet til gæster

Ratatouille som måltidssalat er også genial til alt fra madpakken til gæstemad! Alting kan laves dagen før – endda flere dage før – du skal servere salaten.

Hvad spiser du til ratatouille som måltidssalat?

Du kan spise salaten, som den er, som hovedmåltid. Den smager også skønt med et godt stykke brød til. Foretrækker du kød, vil den passe glimrende til alt fra ovnbagt kylling til lammekølle til et stykke hvid fisk.

Se filmen med fremgangsmåden

Du finder filmen nederst på siden – her viser jeg, hvordan du laver salaten trin for trin.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Ratatouille som måltidssalat

(4 personer)
500 g tomater, mellemstore
2 auberginer
2 squash
2 peberfrugt (rød, gul eller orange)
4 rødløg
Olivenolie
80 g soltørrede tomater i olie på glas
1 bundt Basilikum (heraf skal 3 stilke bruges til tomatsauce).
2 dl belugalinser
4 dl vand (kogevand belugalinser)
1/2 tsk salt (kogevand belugalinser)
1 fed hvidløg med skal (kogevand belugalinser)
2 spsk Olivenolie til de kogte og varme belugalinser
2 spsk Sherryeddike (el. rødvinseddike, balsamicoeddike) til de kogte og varme belugalinser
Salt og friskkværnet peber

Opskriften kan laves i god tid – op til et par dage før, den skal serveres. Opbevar salaten på køl.

 
 

Tomatsovs,
Ratatouille som måltidssalat

(4 personer)
2 fed hvidløg
3 stilke basilikum
1 knsp cayennepeber (eller tørrede chiliflager)
2 spsk olivenolie
1 dåse hakkede tomater
1/2 tsk salt
 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Tænd ovnen på 190 grader varmluft
  2. De bagte grøntsager:
  3. Skær auberginerne og squash i 1,5 cm tykke skiver og fordel dem på en bageplade med bagepapir (du kan nok ikke have dem alle på en plade). Pensl dem med olivenolie og krydr med salt og peber.
  4. Skær tomaterne i halve, peberfrugterne i grove strimler, og rødløgene i kvarte. Fordel alle dele på bageplader med bagepapir.
  5. Dryp med olivenolie (eller fordel olien med en bagepensel) og krydr med salt og peber.
  6. Sæt alle tre bageplader med grøntsagerne i ovnen og bag dem i 35-40 minutter. Vend aubergineskiverne en gang undervejs.
  7. Imens grøntsagerne bager kan du tilberede tomatsaucen og koge belugalinserne.
  8. Tomatsauce:
  9. Pil og snit hvidløgsfeddene fint og snit basilikumbladene.
  10. Varm lidt olivenolie i en gryde ved middel varme, og tilsæt snittet hvidløg, snittet basilikum, cayennepeber og lidt salt.
  11. Lad det simre et halvt minuts tid, og tilsæt derefter de hakkede tomater. Lad det simre 3-4 minutter og sluk varmen.
  12. Når tomaterne er kølet lidt af, blendes de til en homogen masse og stilles til side.
  13. Snit de soltørrede tomater i mindre stykker, så den gode smag bedre fordeles i salaten.
  14. Snit basilikum. Hold lidt blade tilbage til at toppe salaten med.
  15. Belugalinser:
  16. Skyl belugalinserne i koldt vand, og kog dem i en gryde med vand, et fed hvidløg med skal og salt.
  17. Lad det simre i 12 minutter, og tag derefter smagsprøver hvert minut, indtil linserne har den rette konsistens. Jeg foretrækker min al dente – linserne er færdige efter ca. 14 minutter.
  18. Dressing til belugalinser: Bland 2 spsk sherryeddike, 2 spsk olivenolie, 1/4 tsk. salt og peber.
  19. Når linserne er kogt færdige, hældes eventuel overskydende vand fra, og de blandes med dressingen, mens de stadig er varme – så optager de ekstra meget smag. Stil linserne til side til afkøling.
  20. Servering:
  21. Fordel tomatsaucen på serveringsfadet.
  22. Skær de bagte grøntsager i mindre, mundrette stykker. Eventuel væske (fuld af god smag!) fra tomaterne på bagepladen hældes over grøntsagerne.
  23. Vend linser, de bagte grøntsager, soltørrede tomater og basilikum sammen. Fordel blandingen på tomatsaucen, og top med basilikumblade.

Tip til opskriften:

  • Hvis du, som jeg, kun har to bageplader, så kan du beklæde en bagerist med bagepapir og bruge den som den tredje bageplade.
    Jeg vil dog undlade at lægge tomaterne på den, da der løber en del saft fra dem.
    Der er stor forskel på, hvor meget grøntsagerne fylder, så fordel dem bare bedst muligt på de tre bageplader. Undgå dog at have auberginer og tomater på samme plade.

Hvad bruges belugalinser til?

Belugalinser kan bruges i mange retter. Jeg synes linserne er særligt fantastiske at bruge i salater. De er faste i konsistensen og har en let nøddeagtig smag. De er tilpas neutrale i smagen til, at man kan blande dem i de fleste salater. De tilfører mæthed uden at overdøve smagen. Kog gerne rigeligt med linser og opbevar dem på køl (se tip nedenfor). Så har du altid en håndfuld klar til dine salater.

Opbevaringstip – sådan holder salaten sig frisk i flere dage

Reklame | Dette afsnit indeholder omtale af et produkt fra ZWILLING, som jeg har et betalt samarbejde med.

Hvis du bruger en vakuumbeholder fra FRESH & SAVE fra ZWILLING, kan salaten holde sig frisk i længere tid på køl. Så kan du nemt gemme resterne og tage dem frem igen et par dage senere, når lysten melder sig.

Den er supernem at bruge – i modsætning til min gamle vakuumpakker, der fylder og skal hentes op fra kælderen. Med FRESH & SAVE systemet, kan jeg bare have vakuumpumpen liggende i skuffen sammen med bagepapir og plastfilm. Nemt!

Så nemt er det: Put maden i en vakuumbeholder – det kan være alt fra glasskåle og opbevaringsbokse til firkantede beholdere med låg. Sæt vakuumpumpen på ventilen i låget, tryk på knappen – færdig. Pumpen stopper automatisk, når der er skabt vakuum. Nemt!

En glasskål med rester af ratatouille-måltidssalat er dækket med vakuumlåg. En hånd holder en hvid vakuumpumpe fra Zwilling over ventilen. Friske basilikumblade ligger ved siden af skålen.

Vakuumpumpen i brug. Den kan snildt ligge i køkkenskuffen, når den ikke er i brug.

 

Watch on YouTube

Få mere salatinspiration

Her har du en oversigt over alle salatopskrifter.

4 kommentarer

  1. Betina siger:

    Vanvittig lækker og meget smagfuld🤩 Jeg føler mig god til at lave mad, når jeg kan lave sådan en lækker ret😆 Tak for lækker opskrift!

    Svar
    1. Dominique siger:

      Kære Betina.
      Jeg kan ikke få en bedre besked! Salaten faldt i din smag og jeg hjælper og inspirerer dig med at lave den. 'Mission fulfilled'. Tak for at skrive til dig.
      Bh Dominique 🌱

      Svar
  2. Ditte siger:

    Kan bruge noget andet end sherry eddike?

    Svar
    1. Dominique siger:

      Hej Ditte 😊
      Det kan du sagtens. Hvis du kigger i opskriften, så står der forslag til alternativ eddike, nemlig rødvinseddike eller balsamicoeddike. Rigtig god fornøjelse.
      Bh Dominique

      Svar

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram