Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 599 kr.
MobilePay og EAN betaling
Gambas al Pil Pil Salat - Rejer i hvidløgsolie som salat

Gambas al Pil Pil Salat - Rejer i hvidløgsolie som salat

Opskrift på Gambas al Pil Pil som salat

Har du været i Spanien, er du uden tvivl stødt på denne herlige klassiker, Gambas al Pil Pil. Med solen bagende på ryggen, iskold sangria i glasset og Gambas al Pil Pil serveret boblende varmt direkte i en lille terracotta skål foran dig, så bliver det ikke meget bedre.

Rejer i hvidløgsolie, chili og persille

Gambas al Pil Pil er en skøn klassisk spansk tapasret, der byder på rejer stegt i en aromatisk og krydret blanding af olivenolie, hvidløg, og chili. En ret med masser af smag. Olien bliver tilsat hvidløg, persille og chili, hvilket giver en dyb, smagfuld sauce, der nærmest bobler rundt om rejerne, når det serveres varmt. Det er en ret, der inviterer til at dyppe frisk brød i den lækre, krydrede olie.

Gambas al Pil Pil serveret som en måltidssalat

Rejer i olie serveres typisk som en tapasret eller forret. Men så fik jeg en ide. Hvorfor ikke lave en måltidssalat, med de fantastiske smage fra Gambas al Pil Pil? Og det er præcis hvad jeg har gjort her. Lad os kalde den: Salat a la Gambas al Pil Pil. De klassiske ingredienser til opskriften på rejer i olie er der ikke ændret på, men olien fra rejerne fungerer nu, som en dressing på salaten – sammen med masser af citronsaft. For at salaten bliver mere mættende har jeg tilføjet avocado. Endelig er salaten toppet med sprøde brødcroutoner lavet af godt surdejsbrød.

Jeg kan virkelig anbefale dig at prøve denne opskrift, hvis du som jeg, elsker rejer i hvidløgsolie.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Gambas al Pil Pil Salat - Rejer i hvidløgsolie som salat

(4 personer)
600 g Surdejsflute (fx Primitivo surdejsflute fra IL FORNAIO, svarende til 1,5 flute)
4 spsk Olivenolie (til brødcroutoner)
1 tsk flagesalt (til brødcoutoner)
3 dl Olivenolie (til rejer)
1,5 tsk salt (til rejer)
2 fed hvidløg
1 bundt bredbladet persille
2 tsk chiliflager (eller frisk chili)
2 stk saftige citroner
600 g XL rejer (frosne eller i lage).
4 stk hjertesalat
2 stk grøn peberfrugt
4 stk avocado
 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Bruger du frosne rejer, så tø dem op i køleskab over 12-24 timer.
  2. Hvis du bruger brød fra fryseren, så tag det ud, så det kan tø op. Alternativt kan du bage det hele flute, inden du skærer det i tern.
  3. Tænd ovnen på 200 grader og indstil den til grillfunktion.
  4. Skær brødet i ca. 2 x 2 cm tern og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Dryp med olivenolie og krydr med salt. Vend brødstykkerne, så olie og salt fordeles jævnt.
  5. Placer bagepladen med brødcroutoner i den øvre halvdel af ovnen og bag dem 15-20 minutter, eller til de er let gyldne udvendigt, men fortsat har en sej krumme i midten. Vend brødcroutonerne nogle gange undervejs, så de bliver bagt jævnt. Sæt dem til side og lad dem køle af.
  6. Imens forberedes olien til rejerne. Hæld olivenolie, presset hvidløg, chiliflager, saften fra en halv citron, en stor håndfuld hakket persille og salt i et ovnfast fad.
  7. Skift fra grillfunktion til almindelig ovn, fortsat 200 grader.
  8. Stil fadet med olieblandingen ind i ovnen, og bag den, til olien begynder at boble (det tager ca. 20 minutter). På nuværende tidspunkt har du mulighed for at smage olien til med salt og chili. Pas på, du ikke brænder dig – olien er varm.
  9. Tilsæt de optøede rejer. Det gør ikke noget, at der kommer en anelse rejesaft med – det giver blot en god smag.
  10. Bag rejerne, til olie begynder at boble. Fisk en reje ud af olieblandingen og vurder om den er varmet igennem.
  11. Stil fadet til side og lad rejerne køle af i olieblandingen.
  12. Rens hjertesalaterne og skær dem i mindre stykker.
  13. Skær peberfrugt i strimler.
  14. Skær avocadoerne over på langs. Fjern stenen, og løsn frugtkødet fra skallen med en spiseske. Fører du skeen langs skrællen, kan du få avocadoen ud i ét stykke. Skær avocadokødet i skiver på langs.
  15. Servering:
  16. Fordel hjertesalat, peberfrugt, avocado og rejer (uden olie) på et serveringsfad. Dryp med den olie, som du har rejerne i, og pres saften fra en halv citron over anretningen. Top med nogle af de sprøde brødcroutoner, og server resten i en skål ved siden af. Læg både af citron ved salaten.

Tip til opskriften:

  • Sådan sikrer jeg, at olieblandingen er krydret korrekt:
    Når olieblandingen har været i ovnen (lige inden rejerne tilsættes), smag da olien til. Her har chilien fået lov til at udvikle sig, så du har mulighed for at tilsætte mere chili, hvis du ønsker den stærkere. Smag ligeledes til med salt – der skal som regel lidt mere i, end man regner med. Selv foretrækker jeg, at olien har en god styrke fra chilien.
  • Jeg foretrækker at bruge XL rejer til denne salat. De kan sagtens byttes ud med vannameirejer (tigerrejer), hvis du fortrækker det).
surdejsbrød fra il fornaio skåret i tern. Ligger i en bradepande klar til at komme i ovnen, så de kan ristes til sprøde brødcroutoner. I baggrunden ses et åbent vindue med udsigt til grønne planter og et blomstrende træ.

Brød skåret i tern, klar til at blive grillet i ovnen.

Godt surdejsbrød – tip!

De sidste 20 år har jeg altid haft brød liggende i fryseren fra IL FORNAIO. Hvorfor?

  • Brødet smager fantastisk
  • Det er praktisk – jeg har altid godt brød lige ved hånden
  • IL FORNAIO er et slow food-bageri, der udelukkende bager brød med økologiske råvarer.

Til den her opskrift synes jeg, at Primitivo surdejsflute smager særligt godt, med sin seje krumme.

Brødcroutoner i bradepande med bagepapir, der er blevet ristet gyldne. De skal bruges som topping til salat med gambas pil pil - rejer i hvidløgsolie

Brødtern ristet gyldne i ovnen.

Watch on YouTube

Valg af rejer til Gambas al Pil Pil

Når det kommer til tilberedning af retter som Gambas al Pil Pil eller Gambas al Ajillo, kan typen af rejer, du vælger, have indflydelse på både smagen og præsentationen af retten. Mange opskrifter og traditionelle spanske kokke foretrækker at bruge tigerrejer på grund af deres faste kød og evne til at holde formen under madlavningen. Tigerrejer er også kendte for deres sødlige og let nøddeagtige smag, som komplementerer de kraftige smage fra hvidløg og chili.

Det er dog helt ok at anvende andre typer af rejer fx XL-rejer, som jeg har valgt til min opskrift. Da rejerne mindsker lidt i størrelse efter tilberedning, har jeg valgt rejerne der er lidt større.

 

Hvad er forskellen på Gambas al Pil Pil og Gambas al Ajillo?

Selvom både "Gambas al Pil Pil" og "Gambas al Ajillo" involverer lækre rejer tilberedt med hvidløg og olivenolie, er der en afgørende forskel på de to spanske retter. "Gambas al Ajillo" er primært kendt for sin rige hvidløgssmag, hvor rejerne sauteres i olivenolie med rigelige mængder hvidløg. Denne ret er mere mild i forhold til sin "pikante fætter".

"Gambas al Pil Pil", derimod, sparker lidt hårdere. Ud over hvidløg og olivenolie tilsættes der chili eller cayennepeber, hvilket giver retten dens karakteristiske krydrede kant. "Pil Pil" refererer til den boblende lyd og bevægelse af olien, når retten serveres meget varm, ofte direkte i den skål den er tilberedt i.

Begge retter er fantastiske på deres egen måde og reflekterer den rige variation inden for spansk køkken.

 

Prøv også:
Måltidssalat med varmrøget laks.

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 

Produkter til salat a la Gambas al Pil Pil

Gambas al Pil Pil serveres ofte portionsanrettet i små ovnfaste terracottaskåle. Jeg tilbereder og serverer dem dog oftest i ét stort ovnfast fad. Det bliver stillet på bordet, så man selv kan tage sin portion.

I opskriften kan du bruge enten tørrede chiliflager eller frisk chili – begge dele fungerer godt

Chiliflager | Cayenne | Øko | 25 g

Chiliflager | Cayenne | Øko | 25 g

39 DKK
Ib Laursen | Tapasskål | Rustique Keramik

Ib Laursen | Tapasskål | Rustique Keramik

20 DKK
Serveringsfad m/greb | Rustique | Keramik

Serveringsfad m/greb | Rustique | Keramik

125 DKK
Citronpresser gul fra Ib Laursen

Citronpresser gul fra Ib Laursen

99 DKK
BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

379 DKK
2 Farver
Saladini salatbestik

Saladini salatbestik

1.200 DKK
2 Skaft
BadAss fad til tapas & andre småretter  <br>GRITTY Sharing Platter

BadAss fad til tapas & andre småretter
GRITTY Sharing Platter

898 DKK
2 Farver
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram