Den her blomstersmør laver jeg altid til påskebordet i forbindelse med en påskefrokost.
Det er en fin måde at tilføje lidt pynt til påskebordet. Jeg oplever altid 'ih' og 'åh' rundt om bordet, når smørrullen ligger der og spreder glæde og farve med sine fine blomster.
Ideen kan selvfølgelig bruges året rundt. Alt det kræver er, at du har adgang til smør og spiselige blomster. Et sommerbord dækket til en hyggelig grillaften, med blomstersmør på bordet. Det er virkelig med til at skabe en god sommerstemning.
Til påskefrokosten, vælger jeg at smørret ikke skal smage af andet end... ja, smør! Men til en grillaften vil det være super lækkert, at blande nogle krydderurter og krydderier i smørret. Alt efter smag og behag og...menuen.
Kryddersmørret kan fortsat være pyntet med blomster udvendigt - måske sammen med lidt hele krydderurter.
Der findes masser af spiselige blomster. Nogle af dem, har de fleste af os omkring os. F.eks. Tusindfryd, som vi kender fra græsplænen. Den lille hvide blomst med gul midte. Den er dog knapt så rar at få i munden. Men lidt tusindfryd lagt løst ovenpå nogle skiver smør, vil pynte. Og så kan man hurtigt skubbe dem til side, inden smørret bruges/spises. Det er en hurtig måde at gøre smørret festilig.
Foretrækker du, at presse blomsterne på smørret som jeg har gjort her, kan du f.eks. bruge:
Spiselige blomster, er med til at gøre mad - ikke mindst sommersalater - indbydende. Jeg synes også, at det viser, at man har lavet maden med omtanke (og kærlighed).
Hvis du er i tvivl om, hvilke planter/blomster, der er spiselige? Fødevarestyrelsen lavet en fin oversigt over spiselige planter/blomster her
Ja, det kan det sagtens. Den klare blomsterfarve går dog lidt 'død'. Så hvis du vil have pangfarver, skal du ikke fryse smørret. Du kan dog sagtens lave smørret nogle dage før du skal bruge det og opbevare det på køl. Ved den metode bevarer du den 'klare' farve på blomsterne.
I min Googlesøgen efter, hvad navn jeg skulle give det her blomstersmør, faldt jeg over navnet/udtrykket butterhack. Det er nyt for mig. Hos Arla har de ovenikøbet en hel side med butterhacks. Her er der flere ideer til, hvordan man kan tilføre sit smør endnu mere smag - og det er åbenbart det fænomen, der kaldes butterhack. Om smør pyntet med blomster også går under betegnelsen butterhack - tjaa... det ved jeg faktisk ikke.
Hvor lang tid før/ hvor mange dage inden brug kan man lave smøret? Bliver blomsterne “kedelige”? Kan man måske fryse? 🙂
Hej Carina. Jeg har selv lige tjekket den halve rulle, jeg har tilbage i køleskabet. Den har ligget der en uge og den ser fortsat super fin ud. Så i hvert fald en uge! Jeg har ikke prøvet at fryse den. Men jeg vil teste med den halve rulle, jeg har liggende. Resultatet sørger jeg for at skrive ind i indlægget om nogle dage. God fornøjelse 🙂
Bh Dominique
Hej Carina.
Til din orientering er testresultatet (frysning af rulle) nu skrevet ind i opskriften.
BH Dominique
Hej
Blev du klogere på om man kunne fryse det?
Hej Christina.
Godt du spørger. Jeg har testet, men er kommet fra at skrive det ind i opskriften. Det får jeg gjort nu. Men jeg kan fortælle dig, at man sagtens kan fryse blomstersmør. Farven bliver dog mere 'død' i det. Jeg har en i fryseren nu. Den er fortsat fin. Hvis du skriver til mig på Instagram, så kan jeg sende dig et foto af den.
Bh Dominique