Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 599 kr.
MobilePay og EAN betaling
Asiatisk rissalat med sprøde ris, grønt og peanuts

Asiatisk rissalat med sprøde ris, grønt og peanuts

Dejlig asiatisk rissalat med sprøde ris og masser af smag

Den her sprøde asiatiske rissalat er alt andet end kedelig. Den er fyldt med friske grøntsager, en smagfuld asiatisk dressing og – ikke mindst – bagte, sprøde ris, som giver både bid, varme og karakter.

Når risene bliver vendt i lidt olie og bagt i ovnen, karamelliserer de let. Du får ris, der er sprøde i kanten og seje, faste i midten. Derudover får de en dejlig nøddeagtig smag.

En rissalat med masser af smag – dressing til asiatisk salat

Dressingen er asiatisk inspireret med masser af friskrevet ingefær, lime, hvidløg og riseddike. Den har både sødme og syre – og binder alle ingredienserne smukt sammen.

Grøntsagerne er friske og sprøde: Pak choi, avocado, forårsløg, peberfrugt, sukkerærter og agurk.

Som prikken over i’et topper du den asiatiske rissalat med salt crunch fra grofthakkede peanuts.

En god måde at bruge risrester

Har du en rest kogte ris stående i køleskabet? Så er det her en genial måde at få dem brugt på.

Du kan faktisk bage risene og bruge dem i næsten hvilken som helst salat, hvis du vil tilføje noget fylde og tekstur – og det smager virkelig godt.

Lækkert som tilbehør – og nem at forberede

Den asiatisk rissalat er oplagt som tilbehør til mange slags retter – særligt til fisk, tofu eller kylling.

Risene og dressingen kan du lave i god tid, så er salaten hurtigt færdig, når du først går i gang med at samle den.

Tilbehør til kulmule

Selv serverede jeg den asiatiske rissalat til sprødstegt kulmule.
Se længere nede på siden, hvis du vil have anvisning til, hvordan du laver den.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Asiatisk rissalat med sprøde ris, grønt og peanuts

(4 personer)
Ris:
3 dl Basmatiris
4,5 dl vand (kogning af ris)
1 tsk salt (kogevand)
3 spsk Olivenolie
1 spsk Chiliolie/paste (kan undlades)
Dressing:
2 spsk rapsolie (eller ristet sesamolie som variant – se tip nedenfor)
2 spsk teriyaki-sovs (eller soyasovs som variant – se tip nedenfor)
2 saftige limefrugter
2 spsk riseddike
1-2 spsk frisk ingefær, revet
1 spsk sirup eller flydende honning
1 fed hvidløg
Smag gerne dressingen til med en mundfuld salat – så kan du bedre vurdere, om balancen mellem syre, sødme og salt er, som du ønsker den.
Salatdelen:
2 bdt pak choi
1 agurk
1-2 rød peberfrugt
150 g sukkerærter (slikærter)
3 forårsløg
2 avocadoer
75 g saltede peanuts
 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Ris:
  2. Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft).
  3. Kog risene efter anvisning på pakken og lad dem køle af. Se tip til kogning nedenfor.
  4. Hæld risene over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Tilføj olivenolie og evt. chiliolie (chilipaste), og vend risene igennem, så olien fordeles.
  6. Spred risene i et jævnt lag på bagepladen.
  7. Bag risene i ovnen 40-45 minutter eller til de er sprøde. Vend dem et par gange undervejs.
  8. Stil risene til side og lad dem køle af.
  9. Dressing:
  10. Riv ingefæren på den fine side af rivejernet.
  11. Pres saften af begge lime og bland den med ingefæren og de øvrige ingredienser til dressingen. Smag den til. Den skal være syrlig og sød på én gang.
  12. Grønt:
  13. Rens pak choi og snit den fint.
  14. Flæk agurken på langs, og skær halvdelene i tynde skiver eller tern.
  15. Snit peberfrugten i tynde skiver eller tern.
  16. Snit slikærterne i skrå skiver.
  17. Snit forårsløgene i fine skrå skiver.
  18. Flæk avocadoerne, fjern stenen og frigør kødet fra skallen med en spiseske. Skær kødet i skiver eller tern.
  19. Hak peanuts groft.
  20. Servering:
  21. Vend grøntsagerne med de bagte ris og dressingen. Top med hakkede peanuts og server straks. Hvis du ikke skal servere salaten med det samme, så vent med at tilføje ris og peanuts, til lige inden servering.

Tip til opskriften:

  • Skift olie og sovs for en ny smagsvariant:

    Dressingen laves med flere ingredienser – men to af dem kan du udskifte som et sæt for at ændre smagen.
    Rapsolie kan du bytte ud med ristet sesamolie
    Teriyaki kan du bytte ud med sojasovs

    Bruger du rapsolie + teriyaki, får du en mild og let sød dressing.
    Bruger du ristet sesamolie + sojasovs, får du en mere intens, nøddeagtig og klassisk asiatisk smag.

    Uanset hvad du vælger, skal du bruge de øvrige ingredienser i dressingen som angivet i opskriften.
  • Sådan koger jeg ris

    Hvis du vil have løse og luftige ris, der ikke klistrer sammen, er der to ting, der gør en stor forskel:
    Grundig skylning – og det rigtige forhold mellem ris og vand, når du koger dem.

    Jeg skyller risene grundigt i flere hold koldt vand, indtil vandet er klart. Undervejs vender jeg risene forsigtigt rundt med hænderne i vandet – det hjælper med at fjerne endnu mere stivelse og giver ris med bedre struktur.

    Til 3 dl basmatiris bruger jeg 4,5 dl vand – altså 1,5 dl vand pr. dl ris.

Tilbehør: sprødstegt kulmule

Kulmule er en mild, fast fisk, som passer virkelig godt til den asiatisk inspirerede rissalat. Jeg brugte kulmule loins (det midterste, tykkeste stykke af fisken uden ben), som er perfekte til at stege med sprødt skind.

Beregn ca. 150 g fisk pr. person.
Sådan gør du:

  • Dup fisken tør med køkkenrulle, og krydr den med lidt salt.
  • Varm lidt olie op på en pande ved middelhøj varme.
  • Læg fisken på panden med skindsiden nedad – og steg den hele vejen igennem uden at vende den.
  • Steg i ca. 6–8 minutter, afhængigt af tykkelsen.
  • Fisken er færdig, når den er fast og mælkehvid hele vejen igennem.

Hvis du er i tvivl, om fisken er gennembagt, kan du eventuelt lægge et lille stykke stanniol løst over mod slutningen af stegetiden – men vi gjorde det ikke, og fisken blev tilberedt fint alligevel. Server den med både af lime ved siden af, så hver især kan presse frisk limesaft over deres fisk.

Watch on YouTube

Vidste du, at du selv kan dyrke ingefær?

Hvis du er nysgerrig, kan du finde en fin vejledning hos Yens Have – se guide til at dyrke ingefær her.

 

Kartofler som sprødt element i salaten

Har du lyst til en salat med sprødt element – men lavet med kartofler i stedet for ris? Så er denne kartoffelsalat med ovnbagte sprøde kartofler lige noget for dig.

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 

Shop the look – fadet, rissalaten er serveret på

Salaten er serveret på det smukke, håndlavede fad fra BadAss Ceramics i farven Blackish. Det har et rustikt og nordisk udtryk. Fadet fås i både Blackish og Rust – og du finder dem begge i min webshop nedenfor.

Salatbogen fra Salatboden

Vidste du, at jeg har samlet nogle af mine bedste salatopskrifter i en bog? Du finder den i min webshop, hvor du også har mulighed for at vælge en signeret udgave. Klik nedenfor, hvis du har fået lyst til at læse mere.

BadAss fad til tapas & andre småretter  <br>GRITTY Sharing Platter

BadAss fad til tapas & andre småretter
GRITTY Sharing Platter

898 DKK
2 Farver
Kogebog: Opskrifter fra Salatboden – Dominique Kørvell

Kogebog: Opskrifter fra Salatboden – Dominique Kørvell

295 DKK
2 Med/Uden signature
BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

379 DKK
2 Farver
Citronpresser gul fra Ib Laursen

Citronpresser gul fra Ib Laursen

99 DKK
Sennepsfrø, Brune | Økologisk | 60 g

Sennepsfrø, Brune | Økologisk | 60 g

39 DKK
Stofservietter i hørblanding, 4 farver - Ib Laursen, 40 x 40 cm

Stofservietter i hørblanding, 4 farver - Ib Laursen, 40 x 40 cm

49 DKK
4 Farver
Kvadratisk dækkeserviet jute - Ib Laursen

Kvadratisk dækkeserviet jute - Ib Laursen

49 DKK
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram