Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 599 kr.
MobilePay og EAN betaling
Salat med bagt hokkaido, grønkål og feta

Salat med bagt hokkaido, grønkål og feta

Efterårssalat med bagt hokkaido, grønkål og mungbønner – mættende og fuld af smag.

Den her salat med bagt hokkaido er både lækker og fyldig – med mungbønner, glaskål og grønkål.
Mungbønner er jeg jo kæmpe fan af. De er nemme at lave, har en dejlig nøddeagtig smag og er små sundhedsbomber, rige på protein og fibre. De er geniale til salater.

Måltidssalat med bagt hokkaido

Du får med andre ord en fyldig efterårssalat med bagt hokkaido, der smager skønt, føles nærende og mætter på den gode måde.

Salaten med bagt hokkaido er toppet med salt feta og sprøde, saltbagte græskarkerner. Samlet set rummer den mange fine kontraster – både i smag og struktur – og det er netop kontrasterne, der gør en salat spændende. Når sødt, salt, friskt og cremet mødes i balance, sker der noget særligt; det giver liv og gør hver bid interessant.

Nu tænker du måske: “Åh, det lyder besværligt?” – med både bagning og kogning.
Men hør her: Hokkaido skal blot skæres i tern, vendes med olie og salt og bages i ovnen. Den passer stort set sig selv. Når græskaret er færdigt, kan græskarkernerne ryge ind – de tager kun få minutter at lave. Mungbønnerne skylles og koger 12–13 minutter. Koger du lidt ekstra, har du en herlig base til frokosten dagen efter.

Endelig er salaten med bagt hokkaido dejlig dagen derpå – så du kan roligt lave rigeligt af den herlige efterårssalat.

Glaskål er i øvrigt skønt at få i spil: mild i smagen og dejligt saftigt – et perfekt modspil til det bagte græskar og den cremede feta. Og grønkålen giver både farve, fylde og en grøn bund, der binder det hele sammen.

God fornøjelse med salaten.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Salat med bagt hokkaido, grønkål og feta

(4 personer)
1 hokkaido
2 spsk olivenolie (til bagning af hokkaido)
Salt og peber (til bagning af hokkaido)
2 dl mungbønner, tør form
150 g grønkål
1 stk glaskål
200 g fetaost
1 dl græskarkerner
1/2 spsk salt, fint (til græskarkernerne)
2 spsk vand, kogende (til græskarkernerne)
 
 

Ingredienser dressing,
Salat med bagt hokkaido, grønkål og feta

(4 personer)
5 spsk olivenolie
4 spsk æbleeddike
1 spsk akaciehonning, flydende eller sirup
1 spsk Dijon sennep
1/2 fed hvidløg, presset
1/2 tsk salt
 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Skyl hokkaidoen grundigt. Hvis skallen er tynd og fin, kan du lade den blive på – den bliver helt mør og får en dejlig smag, når græskaret bages. Flæk hokkaidoen, skrab kernerne ud med en ske, og skær kødet i grove tern. Fordel ternene på en bageplade med bagepapir. Dryp med olivenolie, og krydr med salt og peber. Vend dem godt rundt, og fordel dem i et jævnt lag på pladen. Bag hokkaidoen i 18–20 minutter ved 200 °C, til ternene er helt møre og let gyldne i kanten. Tag pladen ud, og lad hokkaidoen køle let af.
  3. Skru ovnen ned til 160 °C, så den er klar til græskarkernerne.
  4. Mungbønner behøver ikke at stå i blød. Du skal blot skylle dem inden kogning. Kog dem i letsaltet vand i 13-15 minutter, eller til de lige akkurat er møre. Der må gerne være en anelse bid i. Tag smagsprøver den sidste del af kogetiden, så du kan hælde vandet fra straks, de er færdige.
  5. Imens mungbønnerne koges, så pisk ingredienserne til dressingen sammen.
  6. Når mungbønnerne er kogt færdig og vandet er hældt fra, bland da straks dressingen i de varme bønner (så optager de den gode smag)
  7. Stil mungbønnerne til side til afkøling.
  8. Bland imens græskarkerner, salt og vand i en skål. Fordel dem (uden vandet fra bunden af skålen) på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen i ca. 15 minutter, eller til de er sprøde. Vend dem en enkelt gang undervejs, og sæt dem til side til afkøling.
  9. Rib grønkålen, og snit den helt fint.
  10. Skræl glaskålen med en tyndskræller, og skær den i små tern.
  11. Vend grønkål og glaskål sammen med mungbønnerne. Tilsæt de bagte hokkaidotern, og vend salaten forsigtigt, så græskaret ikke smatter. Anret salaten på et serveringsfad. Smuldr fetaen over, og drys med de sprøde, saltbagte græskarkerner.

Tip til opskriften:

  • Hvis du vil spare tid, så køb grønkål, der er skyllet, snittet og klar til brug – det har de fleste supermarkeder.
  • Lav evt. ekstra græskarkerner. De er en skøn snack.

Kan man spise skrællen på hokkaido?

Ja, det kan man heldigvis! Skrællen på hokkaido bliver helt mør, når den bages, og giver både farve og en let nøddesmag til retten. Du behøver altså ikke skrælle den – bare vask græskaret godt, inden du skærer det i både eller tern.

Hokkaido har sæson fra sensommeren og hele efteråret, typisk fra august til november. Det er derfor i den periode, du finder de mest smagfulde og sødmefulde græskar.

Hvad bruger man mungbønner til?

Kogte mungbønner er milde, let nøddeagtige og meget delikate i salater.
De giver mæthed og en rar struktur uden at virke tunge. Jeg bruger dem både som fyld i måltidssalater og i mindre mængder i andre salater, hvor de giver lidt ekstra fylde og bid.

Man kan også bruge mungbønner til at lave spirer. Det er nemt: Skyl bønnerne, læg dem i blød i vand natten over, og hæld vandet fra næste morgen. Skyl dem et par gange dagligt, og efter to til tre dage har du friske mungbønnespirer, klar til salater, wraps eller som topping.

Mungbønner er i øvrigt rige på protein, fibre, B-vitamin og jern – og så er de letfordøjelige, hvilket gør dem til et rigtig godt plantebaseret alternativ, når du vil spise mere grønt.

Bælgfrugter er et godt valg for både dig og klimaet

Bælgfrugter som mungbønner, linser og kikærter er gode kilder til planteprotein og kostfibre.
De mætter godt, er nemme at bruge i madlavningen – og så har de et lavt klimaaftryk sammenlignet med mange andre proteinkilder.

Du kan læse mere hos Fødevarestyrelsen om bælgfrugter og bønner.

 

Salat til madpakken

Her kan du finde endnu en salat med mungbønner, hvis du har lyst til mere inspiration.
Det er den, jeg ofte tager med som ‘madpakke’, når jeg skal ud af huset.

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram