Ideer til salat
Grønkålssalat med pærer, granatæblekerner & ristede valnødder

Grønkålssalat med pærer, granatæblekerner & ristede valnødder

.

Grønkålssalat - en dejlig efterårssalat

Den her grønkålssalat laver jeg altid, når grønkål er i sæson.

Grønkålen, de søde pærer, de sprøde og saftige granatæblekerner og de knasende valnøddekerner. Det er en virkelig dejlig kombination.

En god sennepsdressing

Salaten er vendt med sennepsdressing, også kaldet en sennepsvinaigrette, hvor der ikke er sparet på senneppen. Sennepsdressingen får det bedste frem i den her grønkålssalat.

Hvis det usandsynlige skulle ske, at du får en rest tilovers, så holder salaten fint i køleskabet, så du kan få den til frokost dagen efter.

Er du glad for grønkål i salat? Så prøv den her salat: kålsalat med sprøde soyamandler - uhm!

Ingredienser,
Grønkålssalat med pærer, granatæblekerner & ristede valnødder

(4 personer)
250 g grønkål, ribbet
5 stk pærer, søde
80 g valnøddekerner
6 spsk olivenolie
3 spsk æbleeddike
1 spsk Dijonsennep
1 spsk sirup eller flydende honning
1/4 tsk salt
Sort peber, friskkværnet

Køb evt. grønkål klar til brug. I de fleste supermarkeder kan man købe en pose grønkål, der både er skyllet, ribbet og snittet - klar til brug.

 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Til dressingen piskes olivenolie, æbleeddike, Dijonsennep, sirup, salt og peber sammen til en homogen blanding.
  2. Rip grønkålen og snit den meget fint. Alternativt kan du købe en pose grønkål, der er klar til brug. Kram evt. din grønkål for at blødgøre det. Læs mere længere nede på siden.
  3. Skær pærerne i meget tynde skiver. Det gøres nemmest ved at skære pærekødet af i fire dele (rundt om kernehuset). Dernæst snittes de fire dele i tynde skiver.
  4. Frigør granatæblekernerne efter den metode, som du foretrækker.
  5. Hak valnøddekernerne groft. Har du god tid så kan du evt. riste de hele valnøddekerner inden. Se min vejledning længere nede på siden.
  6. Vend grønkål, pærer, granatæblekerner og valnødder med dressingen. Hold lidt valnødder og granatæblekerner tilbage, som du kan toppe salaten med tilsidst. Det ser pænt ud.

Tip til opskriften:

  • Vil du spare tid? Så køb grønkål klar til brug, der allerede er skyllet, ribbet og hakket. Sommetider synes jeg, at grønkålen er lidt grov i klar-til-brug pakkerne. Så hakker jeg den selv lidt finere.
  • Tilpas mængden af sirup i dressingen. Hvis pærerne er meget søde, kan du skære lidt ned på siruppen.
  • Sørg for at finde søde pærer. Jeg synes at Clare Frijs og Conference pærer er særligt velegnet. Salaten smager godt hvad enten pærerne er bløde (meget modne) eller sprøde. Vigtigst er det, at de er søde.
  • Jeg foretrækker frigøre granatæblekernerne sådan her: Halver granatæblet. Læg det med skæresiden ned på din hånd, med let spredte fingre. Hold det halve granatæble ind over en skål (som jeg har placeret i køkkenvasken). Herefter banker jeg på den hårde skal med en grydeske, så kernerne drysser (igennem fingrene) ned i skålen.

Få krammet på grønkål

Mange bruger det kneb at kramme grønkålen før den bruges i salaten. Så bliver kålen lidt blødere og mere spisevenlig.

 

Sådan krammer du grønkål til din salat

Efter grønkålen er renset, ribbet og snittet – så er den klar til at blive krammet. Enten kan du kramme lidt salt ind i grønkålen, men det går også fint med lidt olivenolie. Faktisk kan du såmænd også bare bruge noget af dressingen. Fordel lidt salt, olivenolie (eller dressing) i hænderne og kram grønkålen ved at tykke let om kålen med hænderne. Fibrene i grønkålen blødgøres og den bliver mindre sej. Selv krammer jeg aldrig min kål, men jeg har heller ikke noget imod, at der skal arbejdes lidt med tænderne. Det vil jeg lade være helt op til dig :). Husk! Hvis du bruger salt til at kramme kålen med, så skal du bruge tilsvarende mindre salt i sennepsdressingen.

 

Dejlig grønkålssalat med sennepsvinaigrette og frugt

En salat smager godt når kontraster mødes. I nogle typer salater, synes jeg at frugt bidrager godt til netop det. I det her tilfælde er det de sprøde søde pærer (eller meget bløde modne søde pærer) og de saftige knasende granatæblekerner.

Nødderne giver dejligt knas til salaten. Dressingen bidrager med en sød, syrlig smag og lidt kant fra senneppen.

to-paerr-paa-et-bord-klar-til-groenkaalssalat

Clare Frijs pærer og Conference pærer er gode at bruge i salaten. Her ses Conference.

 

Watch on YouTube

Valnødder i salaten - ristet eller ikke-ristet

Har du tid, så smager det godt at riste valnødderne. Ristningen fremhæver nøddesmagen. Men du kan også sagtens bruge dem, som de er. Det gør jeg selv ofte.

 

Sådan laver du ristede valnødder til salaten

Du kan vælge en af følgende fremgangsmåder:

  • Fordel valnødderne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem ved 180 grader i ca. 10 minutter. Hold øje, de skal blot blive let gyldne. Hak dem groft, når de er kølet af.
  • Rist valnødderne ved svag varme på en tør pande. Som ovenfor - Hak dem groft, når de er kølet af.

 

 

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

HEJ!
JEG HEDDER DOMINIQUE
Og det er mig, der står bag Salatboden.

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram