Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 599 kr.
MobilePay og EAN betaling
Speltkernesalat med tomat og parmesan

Speltkernesalat med tomat og parmesan

Speltkernesalat a la tomat-risotto

'Det er næsten som at spise tomat-risotto'!

Det var, hvad vi sagde til hinanden rundt om middagsbordet, da vi spiste denne dejlige speltsalat første gang.

Det er kombinationen af speltkerner – der minder en anelse om ris – intens tomatsmag og ikke mindst parmesan, der spiller ‘risotto-smagsløgene’ et puds. Herligheden kombineres med flager af parmesan, tomattern og persille.

Varme speltkerner blandes med dressing

De nykogte varme speltkerner blandes med revne tomater, sherryeddike, olivenolie, hvidløg og masser af parmesan, der smelter. Det her er en speltkernesalat med intens tomatsmag + tonsvis af umami (læs mere nedenfor). Lyder det ikke meget godt?

Dressing med tomat og parmesan til salat med speltkerner

Nogle råvarer bidrager med umami-smag. Umami er den smag, som gør, at vi oplever, at maden på mystisk vis smager bedre… smager dybere… får jeg næsten lyst til at sige. Den forstærker og afrunder andre smage i maden og giver en tilfredsstillende smagsoplevelse.

I denne speltkernesalat er der tomater og parmesan i både dressingen og i selve salaten. De er netop eksempler på råvarer, der bidrager med umami. Et “umami power-par”, som giver salaten ekstra dybde og tilfredsstillende smag.

I dressingen er der endvidere brugt sherryeddike. Den kan på sin vis bidrage yderligere til umami. Sherryeddiken har dybe, komplekse aromaer, noter af nødder, tørret frugt og karamel – en balanceret syre. Kombinationen af syre + de komplekse aromaer forstærker smagen af umami i de andre ingredienser, så den kan opleves som en umamibooster.

En god salat til mænd

'Den her speltsalat tror jeg, at mange mænd, der normalt ikke spiser så meget salat, vil være vilde med'. Sådan lød ordene fra min mand Kristian. Om han har ret i sin påstand, aner jeg ikke. Jeg synes bare, at hans bemærkning var sjov at få med her. Og jeg ved bare, at den smager dejligt, hvad enten man er mand eller kvinde.

Fyldig salat, der mætter

Du får med andre ord en NEM speltsalat a la TOMAT-RISOTTO (bare meget nemmere)! En mættende salat, der snildt kan erstatte ris, kartofler eller pasta. Eller brug den – eller resterne af den – som en skøn måltidssalat til frokost.

Se fremgangsmåden til opskriften på speltkernesalat

Længst nede her på siden finder du en film, der kort viser fremgangsmåden.

God fornøjelse med opskriften.

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Speltkernesalat med tomat og parmesan

(4 personer)
3 dl perlespelt (speltkerner, poleret)
1 tsk Salt (til kogning)
5 dl vand (til kogning)
12 stk tomater, (str. golfbolde)- heraf 4 til dressing
50 g parmesanost, friskrevet
4 spsk olivenolie
2 spsk sherryeddike (se tip nedenfor)
1 fed hvidløg, lille
1 tsk flagesalt, til dressing
Friskkværnet sort peber
1 bundt bredbladet persille
Parmesan til topping, mængde efter smag.

Køb en sherryeddike af god kvalitet. Den koster lidt mere, men giver en dyb, rund smag til salater. Dryp lidt på en tomatsalat – og du vil forstå forskellen med det samme.

 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Skyl speltkernerne i lunkent vand for at forhindre skumdannelse under kogning. Kog dem efter anvisningen på posen. Selv foretrækker jeg speltkernerne al dente med lidt bid og koger dem derfor kun i ca. 17 minutter (se tip nedenfor).).
  2. Mens speltkernerne koger, kan du lave dressingen:
  3. Riv 4 tomater groft direkte ned i en stor skål. Tilsæt olivenolie, sherryeddike, pillet og presset hvidløg, salt og friskkværnet sort peber. Rør dressingen sammen og sæt den til side.
  4. Dræn de færdigkogte speltkerner i en si. Hæld dem straks i skålen med dressingen, og vend rundt.
  5. Riv parmesanen fint og vend den sammen med speltkerne-blandingen, mens kernerne stadig er lune, så parmesanen smelter. Lad blandingen køle let af.
  6. Skær de resterende tomater i små tern. Gem en håndfuld til topping.
  7. Hak persillen groft. Gem lidt til topping.
  8. Vend tomattern og persille med speltkerneblandingen.
  9. Anret salaten på et serveringsfad og top med de resterende tomattern og persille.
  10. Riv (evt. flager af) parmesan over salaten, og servér.
  11. Salaten kan serveres lun, men smager også godt ved stuetemperatur.

Tip til opskriften:

  • Kogning af speltkerner:
    Selvom pakken angiver
    en kogetid på 25-30 minutter, foretrækker jeg speltkernerne al dente med lidt bid og koger dem derfor kun i ca. 17 minutter. Smag løbende, og dræn vandet, når de når den ønskede konsistens.
  • Salaten kan holde sig i køleskabet et par dage. Tag den ud lidt før servering, så den når stuetemperatur – det giver den bedste smag.

Sådan koger du speltkerner perfekt hver gang

Jeg foretrækker at koge speltkernerne kortere tid end angivet på emballagen. Her står der typisk en kogetid på 25-30 minutter. Det er naturligvis en smagssag, men hvis du – ligesom jeg – kan lide din pasta al dente, vil du sikkert også nyde din speltkernesalat mere, hvis du forkorter kogetiden. Jeg koger typisk mine speltkerner i 17 minutter i let saltet vand (1 tsk. salt til 5 dl vand).

Er du i tvivl om, hvad du foretrækker, så begynd at tage smagsprøver fra 17 minutter og frem. Straks speltkernerne har den konsistens, du kan lide, hælder du vandet fra. Voilà!

Perlespelt er polerede speltkerner

Hvis du synes, det er lidt forvirrende med de forskellige kerner, kan jeg fortælle dig, at perlespelt er speltkerner, der er blevet poleret.

Når vi taler om “perle” i sammenhæng med korn, refererer det til en bestemt måde, kornet er blevet behandlet på. En maskine fjerner den yderste grove skal fra kornet, og derefter bliver selve kernen poleret.

Så når du støder på noget som perlespelt, perlerug eller perlebyg, er de ikke fuldkornsprodukter. Og hvorfor ikke? Jo, fordi fuldkorn betyder, at hele kornet bruges – inklusiv kim og skaldelene.

Du kan læse mere her.

Perlespelt i salater

Perlespelt er polerede speltkerner, som giver en dejlig, mild smag og en blødere konsistens end hele speltkerner. De er nemme at bruge og passer særligt godt i salater, hvor du ønsker en mere delikat struktur.

Watch on YouTube

Speltkernesalat – nyd den både sommer og vinter

Vi nød denne speltkernesalat i vores orangeri en varm sommerdag – men den er mindst lige så skøn som vinterret.

Speltkernesalat med persille, parmesan og tomatdressing i rustik sort skål i orangeri.

Speltkernesalat nydt en sommerdag i vores orangeri.

Her finder du alle mine opskrifter med tomat.

 

Reklame for @zwilllingdanmark:
Nedenstående film er lavet i samarbejde med Zwilling Danmark.

Produkterne fra Fresh & Save serien er geniale. Pumpen som anvendes er ikke større end den kan ligge i en køkkenskuffe.

Jeg bruger Zwilling Fresh & Save produkterne til at forlænge holdbarheden af både rester og råvarer. Fx kar rester af denne speltkernesalat vakuumeres i en beholder og sættes på køl, mens parmesan kan vakuumeres i en pose, så den holder sig frisk som nyåbnet – hvem elsker ikke nyåbnet parmesan.

Kode der er gyldig fra 4. oktober til 18. oktober 2025.
Du kan bruge koden salatboden20 og få 20 % rabat på alle Fresh & Save produkter hos Zwilling Danmark (gælder ikke i forvejen nedsatte varer).

Produkterne, der ses i filmen:

  • Vakuumpumpe
  • Fresh & Save Bowl (glas, str. M, med låg)
  • Tilbehørsdel til grov rivning

Har du spørgsmål, så skriv endelig til mig: info@salatboden.dk

Har du spørgsmål eller en kommentar til opskriften, så skriver du bare her...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 

Shop the look – Speltkernesalat

Opskriften er  med i min kogebog, som du kan finde i min webshop, hos online boghandlere og i fysiske butikker. Bestiller du den direkte hos mig, kan du vælge en udgave med eller uden en personlig hilsen.

På billedet er salaten serveret i en keramikskål fra brandet BadAss Ceramics. Skålen er egentlig designet som en dyb middagstallerken, men fungerer også perfekt som serveringsskål til salater.

Her ser du den i farven Blackish.

Kogebog: Opskrifter fra Salatboden – Dominique Kørvell

Kogebog: Opskrifter fra Salatboden – Dominique Kørvell

295 DKK
2 Med/Uden signature
BadAss Dyb Middagstallerken – <br>FLOW Dinner Plate Bowl

BadAss Dyb Middagstallerken –
FLOW Dinner Plate Bowl

339 DKK
4 Farver
BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

BadAss Citruspresser | Lingor Juicer

379 DKK
2 Farver
Stofservietter i hørblanding, 4 farver - Ib Laursen, 40 x 40 cm

Stofservietter i hørblanding, 4 farver - Ib Laursen, 40 x 40 cm

49 DKK
4 Farver
Kvadratisk dækkeserviet jute - Ib Laursen

Kvadratisk dækkeserviet jute - Ib Laursen

49 DKK
Bordlys i marmor | Gylden | 2 størrelser

Bordlys i marmor | Gylden | 2 størrelser

Fra 155 DKK
3 Størrelser
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram