'Det er næsten som at spise tomat-risotto'!
Det var, hvad vi sagde til hinanden rundt om middagsbordet, da vi spiste denne dejlige speltsalat første gang.
Det er kombinationen af speltkerner – der minder en anelse om ris – intens tomatsmag og ikke mindst parmesan, der spiller ‘risotto-smagsløgene’ et puds. Herligheden kombineres med flager af parmesan, tomattern og persille.
De nykogte varme speltkerner blandes med revne tomater, sherryeddike, olivenolie, hvidløg og masser af parmesan, der smelter. Det her er en speltkernesalat med intens tomatsmag + tonsvis af umami (læs mere nedenfor). Lyder det ikke meget godt?
Nogle råvarer bidrager med umami-smag. Umami er den smag, som gør, at vi oplever, at maden på mystisk vis smager bedre… smager dybere… får jeg næsten lyst til at sige. Den forstærker og afrunder andre smage i maden og giver en tilfredsstillende smagsoplevelse.
I denne speltkernesalat er der tomater og parmesan i både dressingen og i selve salaten. De er netop eksempler på råvarer, der bidrager med umami. Et “umami power-par”, som giver salaten ekstra dybde og tilfredsstillende smag.
I dressingen er der endvidere brugt sherryeddike. Den kan på sin vis bidrage yderligere til umami. Sherryeddiken har dybe, komplekse aromaer, noter af nødder, tørret frugt og karamel – en balanceret syre. Kombinationen af syre + de komplekse aromaer forstærker smagen af umami i de andre ingredienser, så den kan opleves som en umamibooster.
'Den her speltsalat tror jeg, at mange mænd, der normalt ikke spiser så meget salat, vil være vilde med'. Sådan lød ordene fra min mand Kristian. Om han har ret i sin påstand, aner jeg ikke. Jeg synes bare, at hans bemærkning var sjov at få med her. Og jeg ved bare, at den smager dejligt, hvad enten man er mand eller kvinde.
Du får med andre ord en NEM speltsalat a la TOMAT-RISOTTO (bare meget nemmere)! En mættende salat, der snildt kan erstatte ris, kartofler eller pasta. Eller brug den – eller resterne af den – som en skøn måltidssalat til frokost.
Længst nede her på siden finder du en film, der kort viser fremgangsmåden.
God fornøjelse med opskriften.
Køb en sherryeddike af god kvalitet. Den koster lidt mere, men giver en dyb, rund smag til salater. Dryp lidt på en tomatsalat – og du vil forstå forskellen med det samme.
Jeg foretrækker at koge speltkernerne kortere tid end angivet på emballagen. Her står der typisk en kogetid på 25-30 minutter. Det er naturligvis en smagssag, men hvis du – ligesom jeg – kan lide din pasta al dente, vil du sikkert også nyde din speltkernesalat mere, hvis du forkorter kogetiden. Jeg koger typisk mine speltkerner i 17 minutter i let saltet vand (1 tsk. salt til 5 dl vand).
Er du i tvivl om, hvad du foretrækker, så begynd at tage smagsprøver fra 17 minutter og frem. Straks speltkernerne har den konsistens, du kan lide, hælder du vandet fra. Voilà!
Hvis du synes, det er lidt forvirrende med de forskellige kerner, kan jeg fortælle dig, at perlespelt er speltkerner, der er blevet poleret.
Når vi taler om “perle” i sammenhæng med korn, refererer det til en bestemt måde, kornet er blevet behandlet på. En maskine fjerner den yderste grove skal fra kornet, og derefter bliver selve kernen poleret.
Så når du støder på noget som perlespelt, perlerug eller perlebyg, er de ikke fuldkornsprodukter. Og hvorfor ikke? Jo, fordi fuldkorn betyder, at hele kornet bruges – inklusiv kim og skaldelene.
Du kan læse mere her.
Perlespelt er polerede speltkerner, som giver en dejlig, mild smag og en blødere konsistens end hele speltkerner. De er nemme at bruge og passer særligt godt i salater, hvor du ønsker en mere delikat struktur.
Vi nød denne speltkernesalat i vores orangeri en varm sommerdag – men den er mindst lige så skøn som vinterret.
Speltkernesalat nydt en sommerdag i vores orangeri.
Her finder du alle mine opskrifter med tomat.
Reklame for @zwilllingdanmark:
Nedenstående film er lavet i samarbejde med Zwilling Danmark.
Produkterne fra Fresh & Save serien er geniale. Pumpen som anvendes er ikke større end den kan ligge i en køkkenskuffe.
Jeg bruger Zwilling Fresh & Save produkterne til at forlænge holdbarheden af både rester og råvarer. Fx kar rester af denne speltkernesalat vakuumeres i en beholder og sættes på køl, mens parmesan kan vakuumeres i en pose, så den holder sig frisk som nyåbnet – hvem elsker ikke nyåbnet parmesan.
Kode der er gyldig fra 4. oktober til 18. oktober 2025.
Du kan bruge koden salatboden20 og få 20 % rabat på alle Fresh & Save produkter hos Zwilling Danmark (gælder ikke i forvejen nedsatte varer).
Produkterne, der ses i filmen:
Har du spørgsmål, så skriv endelig til mig: info@salatboden.dk