Trustpilot fremragende
Hurtig levering
Levering gratis fra 499 kr.
MobilePay og EAN betaling
Bagt Blomkål med soltørrede tomater, sumak og sesamfrø

Bagt Blomkål med soltørrede tomater, sumak og sesamfrø

Bagt blomkål - opskrift

Den her opskrift med bagt blomkål MÅ du prøve. Den har masser af umami smag og smager bare af mere.

Umamien kommer fra soltørrede tomater. De bliver blendet med Sumak, hvidløg, chiliflager, olivenolie og salt. Det bliver et blend, med den skønneste smag.

For at udnytte og fordele smagen af blendet mest muligt, så skæres blomkålen i skiver. Hermed får blomkålen en stor overflade, der kan smøres med tomat/sumak-blandingen. Hele herligheden får et drys sesamfrø og bages i ovnen 25 minutters tid. Resultatet? Bagt blomkål med masser af smag, som selv børn vil synes godt om (der skal du nok holde lidt tilbage på chilidelen).

Krydderiet Sumak og bagt blomkål

Sumak fremstilles af bær fra Sumakbusken. De tørres og males til et fint pulver. Sumak bruges ofte som erstatning for citronsaft i det mellemøstlige køkken. Netop på grund af syrligheden.

Citron har, som du ved,  en skarp, frisk og syrlig smag. Den har også en vis sødme og en behagelig aroma.

Sumak en mere kompleks smag. Den har stadig en syrlig undertone, men den er mere mild og mindre skarp end citronsaft. Sumak har undertoner af bær, en let syrlighed og en let krydret karakter. Nogle beskriver smagen som frugtig, let sur-sød og en anelse jordet. Den har også en let bitterhed, der giver en interessant dimension til retter.

Når sumak bruges som erstatning for citron, kan den tilføje syrlighed og en vis kompleksitet til retten. Det er præcis det, som du kommer til at opleve, når du laver den her opskrift med bagt blomkål.

9/1-2024: Sumak er på lager igen!

Soltørret tomat/sumak-blend til fisk og kylling

Et godt tip til dig!
Brug det her blend med soltørret tomater og sumak til andre grøntsager, som du bager i ovnen. Eller til fisk eller kylling. Fremgangsmåden er den samme. Fordel tomatblandingen og sesamfrø før bagning. Det smager himmelsk.

Prøv også: Tabouleh lavet med blomkålsris

Jeg er i køkkenet!

Ingredienser,
Bagt Blomkål med soltørrede tomater, sumak og sesamfrø

(4 personer)
1 stk blomkål, stort eller 2 små
150 g soltørrede tomater i olie - vægt = nettovægt tomater
2 fed hvidløg
2 spsk sumak, stødt
1/2-1 tsk chiliflager, tørret
1 tsk sirup eller flydende honning
3 spsk sesamfrø, gule (drys på top inden bagning)
Olivenolie
1 tsk salt

Olivenolie på slump - se fremgangsmåde nedenfor

 
 
 
 
Sådan gør du:
  1. Se eventuelt filmen, nederst på siden, som viser en del af fremgangsmåden.
  2. Tænd ovnen - 200 grader, varmluft. Tag en bradepande ud inden. Den skal du bruge.
  3. Skyl blomkålen og frigør den for blade. Læg de lyse og friske blade til side. De skal bruges til topping.
  4. Halver blomkålen og skær den dernæst i 2 cm skiver.
  5. Fordel dem på en bradepande beklædt med bagepapir
  6. I blenderen: tilføj sotørrede tomater, hvidløg, sumak, chiliflager, sirup, salt og lidt olivenolie (4-5 spsk.) og blen det hele til en homogen masse.
  7. Fordel tomatblandingen på blomkålen med en spiskeske.
  8. Dryp evt. med lidt mere olivenolie og drys sesamfrø over hele herligheden.
  9. Bag blomkålen 25 minutter, 200 grader, varmluft. Ønsker du den mere al dente, så tager du den bare ud lidt før. Men lige i det her tilfælde, synes jeg, at det er godt at blomkålen er gennembagt.
  10. Snit bladene fra blomkålen og top retten med dem inden servering.

Tip til opskriften:

  • Blomkålsretten er toppet med de grønne blade fra blomkålen, som sagtens kan spises. Kasser dem som ser lidt slappe ud, men gem resten. De snittes fint og retten toppes med dem inden servering.
  • Hvis blenderen ikke tager fat, så tilsæt lidt ekstra olivenolie og / eller lidt vand.

Hvor stammer Sumak fra?

Sumak er lavet af de tørrede og malede bær fra sumakbusken, der tilhører sumakfamilien. Sumakbusken, der trives i varme klimaer, vokser vildt i lande som Tyrkiet, Iran, Syrien og Libanon. Bærrene, der er dybrøde og let sure, høstes normalt om sommeren og tørres derefter før de males til et fint pulver eller bruges som hele bær.

Hvordan bruges Sumak i madlavningen?

Krydderiet er kendt for sin karakteristiske syrlige smag og har været brugt i århundreder til at tilføje smag til en bred vifte af retter. Sumak bruges ofte som erstatning for citronsaft og tilføjer en behagelig surhed til salater, marinader, krydderiblandinger og saucer. Det bruges også som et drys på hummus, kebabs og grillet kød for at give en frisk og krydret smagsoplevelse.

Sumak i Za'tar

Sumak også en vigtig ingrediens i krydderiblandingen za'atar, der anvendes i mange mellemøstlige retter. Za'atar består typisk af sumac, sesamfrø, tørret timian og salt. Det bruges som drys på brød, grøntsager eller som smagsforstærker i salater og dip.

Klassiske opskrifter, hvor krydderiet sumak ofte anvendes

  • Fatoush-salat: Fatoush - en frisk og sprød salat fra Mellemøsten. Den består af blandet grønt, tomater, agurker, radiser, løg og sprøde brødkrummer. Dressingen er ofte baseret på olivenolie og citronsaft, men sumak bruges også til at tilføje en karakteristisk syrlig smag.
  • Kebab: Sumak bruges ofte som en del af krydderiblandinger til kebabretter. Det kan tilsættes marinader til kød eller drysses over kebabspydene for at give en ekstra smag og farve.
  • Muhammara er en lækker rød peberdip fra Mellemøsten. Den er lavet af ristede røde peberfrugter, valnødder, brødkrummer, olivenolie og krydderier. Sumak bruges i denne opskrift for at give en let syrlig smag og en flot farve.
  • Hummus: Top din hummus med sumak - det er både dekorativt og smagfuldt. En ekstra dimension af syrlighed og farve til den populære dip baseret på kikærter.
  • Lammekød: Sumak er et godt krydderi til lammekød. Anvend det i marinader eller som en tør rub til at krydre og forbedre smagen af lammekødsretter.
krydderiet sumak i stødt form i en ske på et træbord krydderiet er rødbrunt

Sumak, stødt

 

Watch on YouTube
Hej! Jeg hedder Dominique,
og det er mig der står bag Salatboden

Jeg er hverken gastronom, diætist eller kostvejleder, men en madrelateret titel har jeg dog … MADØRE!
Jeg elsker at lave mad og særligt den grønne del af den. Jeg har delt mange opskrifter med familie og venner igennem årene. Her deler jeg dem med dig. Velkommen til og lad os så komme i gang...

Kærlig hilsen, Dominique

 
 
 
 
 
 
Inspiration direkte i din indbakke?

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få besked direkte i din indbakke, når jeg poster en ny opskrift, eller har en relevant nyhed til dig.


 
 
TILMELD DIG Salatbodens nyhedsbrev

Vil du være den første til at få sidste nyt? Du hører fra mig i særlige anledninger.

Personoplysninger og cookie
© Salatboden. Alle rettigheder forbeholdt 2021
crosschevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram